Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti fizioterapeuta

20.07.2019

VF Physical: Fizikalna terapija - presoterapija (limfna drenaža)

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html http://prviprvinaskali.com/strane/statut-ppns.html

Limfna drenaža je eliminacija viška tečnosti iz organizma, odnosno iz međućelijskog prostora gde se ona inače skuplja usled loše mikrocirkulacije.

Ishrana organizma odnosno ćelija od kojih se sastoje svi organi, se odvija preko krvi, a izbacivanje nusprodukata metabolizma i štetnih materija odvija se preko limfe. Limfa je tečnost koja cirkuliše po limfnim sudovima, skuplja sve toksične materije iz organizma i elimiše ih iz organizma. Loš protok limfe rezultuje otocima i "trovanjem" organizma. Limfa je "kanalizacija" našeg organizma.

Limfna drenaža je efektivan i moderan metod masaže koji pospešuje prirodni tok limfe kroz telo i pomaže da se stvori i održava balans između protoka krvi i limfnog sistema.

To je metoda kojom se stimuliše protok limfe ka venskoj cirkulaciji, odakle se potiskuje ka srcu čime se vrši detoksikacija organizma i otečenim ekstremitetima se vraća realan obim. Razlikuje se od ostalih vrsta masaža po tome što se koristi drugačija tehnika - lagani pritisak na limfne čvorove. Ukoliko se primenjuje preventivno ima veoma pozitivno dejstvo na oslobađanje organizma od nakupljenih toksina, otoka i osećaja težine.

Limfna drenaža je odličan tretman za terapiju limfnih edema različitih vrsta. Tretira posledice neprestanih stresova, dugotrajnog sedenja, nekretanja, prekomerne telesne težine i nepravilne ishrane kao što su loša prokrvljenost tkiva - posebno nogu, zadnjice i stomaka, nakupljanje otpadnih produkata metabolizma, oticanje nogu i celulit.

Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema.

Limfnom drenažom znatno se poboljšava prokrvljenost tkiva, eliminišu štetni metaboliti (detoksikacija) i znatno umanjuje količina međućelijske tečnosti, poboljšava se ukupno stanje imunološkog sistema, umanjuju se obimi, smanjuje se telesna težina, konture tela postaju privlačne, mlitava koža se zateže i postaje čvrsta, nestaje simptom "teških nogu", varikozne vene, subjektivno osećate lakoću tela, vaše raspoloženje se podiže.

Presoterapija je mehanička limfna drenaža. Smatra se da svaki čovek, čak i onaj koji nema nikakvih vidljivih problema, kao preventivu u zaštiti svog zdravlja treba da upražnjava limfnu drenažu barem jednom nedeljno.

Za vreme postupka nema nikakvih neželjenih ili neprijatnih efekata. Metoda preso aparatom je izuzetno prijatna i relaksirajuća.

Princip rada aparata za presoterapiju zasniva se na postojanju zatvorenog sistema, najčešće u obliku produženih pantalona, koje su izrađene od mekog plastičnog materijala, a u čijim zidovima se nalaze manžetne koje se u toku aplikacije u ritmičnim intervalima napumpavaju i vrše pritisak na kožu i tkivo ispod nje. Pri aplikaciji presoterapije manžetne se napumpavaju sukcesivno, prema utvrđenom softverski definisanom i vođenom redosledu, uvek prvo one postavljene na udaljene (distalne) delove tela, pa redom centripetalno prema središtu tela, tragom venskih i limfnih sudova. Segmentno povećenje i smanjenje pritiska od periferije ka centru izaziva ubrzanu vensku i limfnu drenažu.

Naredne nedelje o kineziterapiji...

Do sledeće objave, ukoliko imate pitanje za fizioterapeuta (oblast fizioterapije, fizikalne medicine) - javite nam se koristeći kontakt-formu portala PPNS, pošaljite komentar ispod članka ili mejl na
info@vfphysical.rs. Odgovorićemo sa zadovoljstvom, u nadi da ćemo biti od koristi za vaše zdravlje.

VF PHYSICAL SAJTFB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI VF Physical Dobrodosli baner 300x100
ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar