Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti nutricionista

29.06.2018

Breskva - dobar izvor vlakana

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.htmlU ovom periodu je teško odlučiti se koje bismo voće najradije jeli. Ne znam da li i vi imate isti problem, ali meni je zaista teško ovih dana da se odlučim koje voće da kupim. Da bih vama olakšala izbor, danas pričamo o još jednom slatkom daru drevnog "puta svile", sočnim i mirisnim breskvama. Kao kajsije o kojima smo pričali, i breskve nam stižu iz Kine, i takođe pripadaju porodici Rosaceae. Veoma su rasprostranjene i postoji više vrsta, a sve su ukusne, sočne i veoma zdrave.

  • Breskve imaju 39kcal u 100g namirnice i dobar su izvor vlakana, pa su veoma dobre za sve one koji žele ukusnu i korisnu užinu punu vitamina i minerala.
  • Veoma su bogate različitim antioksidansima i njihov ukupni antioksidativni kapacitet je 1814TE.
  • Bogate su vitaminom C, jednim od najpoznatijih antioksidanasa, a sadrže i beta karoten, pro vitamin vitamina A. Ovaj vitamin smo pominjali mnogo puta, ali nije loše podsetiti se na to koliko je važan za zdravlje kože i sluzokože, naročito u letnjem periodu. Takođe, smatra se da ima veliku ulogu u prevenciji raka pluća.
  • Breskve sadrže i mnoge važne minerale, od kojih je najvažnije pomenuti kalijum, fluor i gvožđe.
  • Naravno, breskve sadrže još veoma važnih antioksidanasa, i to flavonoide- lutein, zeaksantin i beta kriptoksantin.

Kada kupujete breskve, birajte ipak one malo tvrđe i neoštećene. Ako su vam previše tvrde i nisu dovoljno zrele, brzo će sazreti ako ih ostavite na sobnoj temperaturi u papirnoj kesi. Zrelo voće je najbolje čuvati u frižideru, ali pre jela je neophodno izvaditi ih i ostaviti neko vreme na sobnoj temperaturi.

Najlepše su sveže, ali ih možete koristiti za razne poslastice, sokove, marmelade. Ako volite da ih iseckate za užinu, ne zaborate da ih prelijete sa par kapi limuna kako ne bi potamnele. Meni je najlepše da ih grizem kao jabuke, ali izbegavam pošto još ne znam kako da uklonim voćne fleke sa garderobe. Ako imate neki savet, slobodno mi javite.

breskve

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina M

Jasmina Mitrić SAJTFB STRANATVITER  

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar