Celebrity diet

Celebrity diet

ppns 2. jun

Savete o ishrani možete videti svuda, u dnevnim novinama, na portalima, blogovima, brošurama, biografijama, i daje ih bukvalno svako. Već smo pričali o mnogim nestručnim savetima i savetnicima, kao i nekim dijetama koje neke javne ličnosti rado koriste, a danas ću pomenuti još jedan problemčić - celebrity diet.

Ako neka glumica izjavi da je presna hrana najbolja, odjednom nam se učini da je to istina, jer ona mora da je tako lepa i vitka baš zbog soka od maslačka koji svakog jutra pije. Onda nam se učini da smo intolerantni na gluten jer je naš omiljeni sportista upravo prelaskom na bezglutensku hranu postigao najbolje rezultate. Vremenom ćemo, želeći da isprobamo sve što nam poznati preporučuju, isprobati sve moguće dijete i kultove, i ostati zbunjeni, bez postignutih rezultata, a možda i sa još nekim zdravstvenim problemom više. Možda se na kraju toliko zbunimo da poverujemo i u gledanje u sunce.

Mudrosti o ishrani koje nam serviraju javne ličnosti nisu loše ako nam govore da jedemo više povrća, a manje prerađene hrane, međutim, saveti koje čujemo se najčešće odnose na potpuno izbegavanje izvora šećera (pa i voća), žita, termički obrađene hrane, proteina, namirnica životinjskog porekla, pa čak i neke mnogo ektremnije metode (pljuvanje sažvakane hrane, tečne dijete sa javorovim sirupom, frutarijanstvo...). Tačno je, previše pice, paste i čokolade može da šteti, ali zašto bi i jedna sočna kruška bila svrstana u istu grupu sa prerađenim zamašćenim šećerom?

Zašto onda slušamo savete o zdravlju i ishrani koje nam javne ličnosti daju? Pre svega, kad nam tako lepa glumica na svom tako dobro uređenom blogu savetuje presnu hranu, verovatno ćemo je poslušati, pogotovo ako nam nudi brza rešena za kakvim smo najčešće u potrazi. Još jedan od razloga je to što nam je svakako mnogo lakše da prosto uradimo isto kao što je čuveni sportista napisao u svojoj knjizi, nego da se sami bavimo procentima proteina, masti i ugljenih hidrata, izborom namirnica i dnevnim preporukama.

Idealno bi bilo kada bi stručnjaci iz oblasti ishrane, preporuke i savete prilagodili i prezentovali baš kao što to čine razni gurui i poznate ličnosti. Razlika bi bila u tome što ne bi govorili o tom jednom najvećem neprijatelju kog treba izbaciti iz ishrane (šećer, gluten) već o više korisnih stvari koje je bitno dodati ishrani.

Prvi korak, a sigurno najvažniji, je da se skrene pažnja na povrće. Dakle, ne izbacujte žito, ne izbacujte sve šećere, samo dodajte povrće, jer najveći problem je upravo to što jedva sedam odsto ljudi zaista pojede onih preporučenih šest porcija povrća dnevno. Kada bi bar tu "veliku" promenu uneli u svoj režim ishrane, sigurno bi bili vitkiji, u formi, a i manje bi mesta u stomaku imali za junk food.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari