Hipotireoza i ishrana

Hipotireoza i ishrana

Tiroiditis je zapaljenje štitne žlezde koje ima mnogo različitih uzroka. Najčešći tip zapaljenja je autoimunski, hronični proces koji se zove hronični limfocitni tiroiditis ili hashimoto tiroiditis. Samo ispoljavanje ovog tiroiditisa je veoma sporo, neprimetno, počinje blagim uvećanjem štitne žlezde koje se uglavnom otkrije slučajno u rutinskom pregledu. Kada preovladaju simptomi hipotireoze pacijenti osećaju umor, tromost, usporeno se kreću i govore, zaboravni su, nepodnose hladnoću, pospani su, bezvoljni, imaju problema sa koncentracijom. Česta pojava je povećanje telesne težine, smanjenje apetita, usporenje peristaltike i zatvor.

Osobe obolele od hipotireoze treba da imaju tri glavna obroka u toku dana, kao i dve užine. Obroci treba da budu raspoređeni na svaka tri sata, približno u isto vreme svakoga dana. Ovakvim činom održavamo dobro funkcionisanje metabolizma, koji je imače usporen kod ovog oboljenja. Nikako se ne preporučuje preskakanje doručka, koji budi naše telo i sprema ga za aktivnosti tokom dana. Užine su uvek uglavnom voćne, što godi pacijentima obolelim od hipotireoze zbog prevencije zatvora. Ako nisu voćne onda je preporuka sveža salata kad god je to moguće. Voće i povrće su izvor biljnih vlakana, enzima, biljnih pigenata koji gode imunom sistemu, a time i čitavom organizmu.

Namirnice koje usporavaju resorpciju joda u organizmu i koje treba izbegavati su kupus, kelj, karfiol, kineski kupus, blitva, spanać, radič, kikiriki, soja. Ovo su tzv. strumogene (goitrogene) namirnice i njih ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane, već ih konzumirati do dva puta nedeljno i nikada u isto vreme.

Umerena fizička aktivnost je neophodna za normalano funkcionisanje tela, a time i štitne žlezde. Dovoljno je dnevno vežbati ili pak šetati od 30 do 45 minuta. Radi bolje funkcije štitne žlezde poželjno je izbegavanje stresa, pušenja, energetskih pića, kafe, jakih, tamnih čajeva zbog visokog sadržaja kofeina koji je psihostimulans. Najbolje je konzumirati vodu, oko dva litra dnevno.

* * *

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaću vam odgovor sa zadovoljstvom.

Foto: kfetele.ro
Marija Prčić FB STRANA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari