Ishrana i autizam

Ishrana i autizam

Postoje istraživanja koja dokazuju da adekvatna ishrana ima pozitivnog učinka na organizam osoba obolelih od autizma.

Eliminacija glutena (pšenice, raži, ovsa, ječma), kazeina (iz mleka), aditiva (boja, konzervansa, pojačivača ukusa, iz svih industrijskih proizvoda), rafinisanih ulja i masti, prostih šećera (čokoladice, industrijski kolači, torte, kao i sokovi), ograničenje unosa kukuruza i krompira ima zabeležen dobar efekat.

Ovako napisano izgleda preterano, ali u stvari i nije. Zabranjeni su upravo proizvodi koji treba da zaobiđu i apsolutno zdrave osobe, a to su industrijski proizvodi. Ove namirnice su izvor prostih šećera, aditiva, rafinisanih (skrivenih) masti. I poštujući ovo činite mnogo.

Treba se okrenuti povećanju porcija povrća i voća koji su odličan izvor minerala i vitamina koji su u većoj meri potrebni osobama obolelim od autizma. Ne treba opterećivati organizam suplementima, već unositi više porcija ove biljne hrane koja ujedno utiče na bolju probavu, a ona je kod autističnih osoba kompromitovana.

Gluten je danas lako izbaciti iz ishrane. Dostupne su mnoge žitarice i namirnice bez glutena.

Od mlečnih proizvoda valja upotrebljavati kiselo mlečne proizvode zbog većeg sadržaja probiotskih kultura koje sprečavaju razvoj gljivica u crevima.

Pored pomenutih promena u ishrani, treba adekvatno i pripremati hranu. Potrebno je kuvati, blanširati i peći uz dodatak ulja na kraju termičke obrade zbog stvaranja štetnih slobodnih radikala koji „odvlače“ preko potrebne antioksidanse.

Sve ovo je lako izvesti pripremajući hranu kod kuće, što je i najpoželjinije.

Poštujući ove principe dolazi do boljeg varenje, manje su česte upale digestivnog trakta, sređuju se kožni osipi, što je sve učestalo kod osoba obolelih od autuzma.

Svakako, svaka promena i eliminaciona dijeta treba da se sprovodi pod nadzorom ordinirajućeg lekara i nutricioniste.

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaću vam odgovor sa zadovoljstvom.

Foto: autismepicenter.com
Marija Prčić FB STRANA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari