Ishrana po krvnim grupama? Ipak NE!

Ishrana po krvnim grupama? Ipak NE!

Ishrana po krvnim grupama nije vrsta dijete koju podržava i preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Shodno tome postoje razne polemike oko nje. Pošto se prema ovoj dijeti prognozira brz gubitak kilograma, svi su jako prijemčivo prihvatili ovakav režim ishrane.

Svaki školovani nutricionista dijetetičar zna da ovakva ishrana ne deluje u pravom smisli te reči. Dolazi do gubitka kilograma, ali mi danas znamo da kilogrami nisu ključ zdravlja. Možda nekom jesu bitan faktor lepote, ali sa zdravstvenog aspekta najbitnija je telesna kompozicija.

Telesna kompozicija podrazumeva "izgled" tela iznutra. Kakva je raspodela masnog tkiva, kolika je procentualna zastupljenost mišićne mase, da li imamo dovoljno vode u telu... Telesna kompozicija je danas osnovni parametar uz krvnu sliku i biohemijske analize da bi se napravio pravi, individualno koncipiran plan ishrane. Tim koji vas vodi i prati vaše parametre, odnosno gubljenje viscelarnih masti, ukupnih masnih naslaga, dobijanje više mišićne mase, treba da sačinjava strukovni nutricionista dijetetičar i lekar, subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

Sasvim je logično, nemoguće je sam sprovesti plan ishrane na osnovu krvne grupe, čitajući knjigu doktora Pitera D. Adamoa. Knjiga je dobro prihvaćena na komercijalnom tržištu, poput odličnog bestselera, ali tako se zdravlje "ne kupuje".

Pitate se kako dolazi do gubitka kilograma? Vrlo je jednostavan odgovor - isljučite velike grupe namirnica kod određenih krvnih grupa i eto efekta. To je baš suprotno onom što treba da se radi.

Pravilna ishrana je koncept za ceo život. Vi učite kako da se hranite, kako da pripremate hranu, koje količine su vam potrebne, kako da se uobročite i sve to treba da prenesete na sledeći naraštaj. Jer, način ishrane negde utiče i na naše gene. I kako onda živeti celog života na ishrani po određenoj krvnoj grupi kada vam fale grupe namirnica koje nose nutrijense ključne za vaš zdrav opstanak.

Spisak namirnica koje ishrana po kvnim grupama zabranjuje je vrlo dugačak. Pojedinci koji se odluče za ovaj stil ishrane treba da vode računa da ne izazovu avitaminoze i nedostatak minerala u organizmu. Oskudan izbor namirnica može dugoročno podstaći nezdrave izbore namirnica. Izbegavanje unosa ugljenih hidrata, naročito za krvnu grupu 0, protivi se današnjim nutritivnim potrebama. Onda se ishrana kod krvne grupe O oslanja na izvore proteina, što je naravno usledilo gubitkom kilograma.

"Popularnost" ovog koncepta ne čini ga pogodnim stilom života, a to pravilna ishrana svakako jeste. Ovaj režim nije naučno potkovan istraživanjem, stoga definitivno nije ni prihvaćen u naučnim krugovima.

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaću vam odgovor sa zadovoljstvom.

Foto: skinsheen.com
Marija Prčić FB STRANA

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari