Namirnice koje nam zagrevaju telo

Namirnice koje nam zagrevaju telo

U zimskom periodu se mogu konzumirati namirnice koje utiču na naš organizam uz pomoć bioaktivnih supstanci, da se makar malo više zagrejemo. Uglavnom su to namirnice biljnog porekla koje su bogate fitosupstacama, enzimima i biljnim pigmentima koje utiču na naš metabolizam i bolju termoregulaciju.

Na prvom mestu su topli napici od adekvatnih biljaka. U našoj kulturi postoji trend pijenja čaja. Ova navika nije tako razvijena kao u nekim zemljama, ali je to svakako za pohvalu. Čaj od đumbira je odličan izbor zimi. Utiče na metabolizam i termoregulaciju uz pomoć svojih jako aktivnih pigmenata. Zato ne treba preterivati sa konzumiranjem ovog čaja, već se konsultovati sa farmaceutom. Još jedan odličan izbor čaja je zeleni, koji je dobar antioksidant. Zeleni čaj čuva naš imunitet, ubrzava metabolizam i greje nas.

U dobre izbore toplih napitaka zimi spadaju i naša bela kafa i mleko sa kakaom. I kafa i kakao sadrže dovoljnu količinu kofeina i teobromina koji nas štite i greju u ovom hladnom periodu.

Odmah iza toplih napitaka su biljni začini koji se i kod nas sve više konzumiraju iz godine u godinu. Biljni začini sadrže veoma aktivne supstance, aromatične, koje su često antioksidansi, ubrzavaju metabolizam i greju nas zimi. Sve začine treba dodavati na kraju kulinarske pripreme. Ovo treba naglasiti jer se često pravi greška. Ako začin stavite na početku pripreme obroka termičkom obradom se dragocene supstance izgube i začin nema pravog efekta. U grupu odličnih začina koji greju zimi spadaju: cimet, muskantni orah, đumbir, biber, tucana paprika, korijander...

Biljni začini u kombinaciji sa celovitim žitaricama mogu nas u potpunosti utopliti zimi. Na našem području se konzumira zdrav slatkiš – sutlijaš. Recepturu možete modifikovati na malo zdraviji način, korišćenjem integralnog pirinča. Gotov, topao sutlijaš pospite cimetom i utoplite se. Heljda je jedinstvena žitarica, pravi je izbor zimi. Ova žitarica ne sadrži gluten, puna je minerala i vitamina, štiti krvne sudove, koji su više opterećeni zimi zbog preteranog konzumiranja „teške“ hrane. Od heljde možete praviti hleb, kolače, pite i zgrejati se na zdrav način.

Iako je zima, ipak su nam ostale neke biljke u kojima možemo uživati. Šargarepa je skoro uvek dostupna, sadrži beta karoten uz pomoć koga se sintetiše, vitamin A. Šargarepu zimi možemo iskoristiti za potaže, tople supe, ukusne čorbice. Cveklu treba konzumirati u zimskom periodu jer povoljno utiče na krvnu sliku. Od nje možete praviti sok, razne salate. Ren je dobar kao dodatak jelima, toplim supama, čorabicama. Ren uz pomoć fitosupstanci ubrzava metabolizam, pokreće nas i greje.

Marija Prčić 
Foto: sinfullyspicy.com 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari