Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti nutricionista

14.09.2017

Ne izostavljati žitarice

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.htmlŽitarice kao jedna od osnovnih grupa namirnica moraju biti zastupljene u ishrani. Prema preporukama iz piramide ishrane, procentualna zastupljenost žitarica u strukturi dnevnog obroka je 30-36 odsto.

Hleb je osnova ove grupe i kao takav treba da bude ražani, heljdin, crni ili graham. Poželjno je konzumirati ga prepodne 2-3 parčeta debljine kažiprsta, težine oko 30 grama. Hleb se ne preporučuje uz krompir, pirinač i leguminoze koje se samo jedu uz salatu.

Optimalna količina koja zadovoljava potrebe je strogo individualna. Svakako se ne može pogrešiti sa merom šolje kuvanog pirinča ili integralnih testenina.

Učestala greška je da se ne kozumira hleb uopšte. To se ne sme činiti, jer svaka osoba mora da pokrije unos svih grupa namirnica (žitarice, meso, mleko, povrće, voće…). Ako to pak ne učini, nadoknadiće unos preko druge grupe i sledstveno posegne za slatkišima, a oni negativno utiču na organizam, pa kasnije dolazi do gojenja.

Pored toga, ova grupa namirnica sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa. Vtamin B je nezamenljiv i preko potreban, ulazi u sastav enzima jetre, bitan je faktor za usvajanje gvožđa, prevenciju anemije, povoljno utiče na nervni sistem. Stoga, žitarice i proizvode njihove prerade ne smemo tek tako da isključujemo iz ishrane. Treba da ih kozumiramo od celog zrna, integralne u kombinaciji sa semenkama i jezgrastim voćem.

Foto: citadel.sjfc.edu 
Marija Prčić FB STRANA 


ZA POSETIOCE PORTALA PPNS: DO SLEDEĆE OBJAVE, UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET ZA ISHRANU - JAVITE SE, ISKORISTITE KONTAKT-FORMU PORTALA PPNS. POSLAĆEMO VAM ODGOVOR U ŠTO KRAĆEM ROKU.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Dren Ekologija Saveti nutricionista farmaceuta veterinara Pusenje ili zdravlje putovanja

PPNS/DRENPRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar