Nezdrava zdrava hrana

Nezdrava zdrava hrana

Pričali smo o skrivenim šećerima koji se lako mogu naći i u proizvodima u kojima ih ne očekujete, a danas bih da vam skrenem pažnju i na neke namirnice za koje ste mislili da su zdrave, ili zdravije, a one to zapravo nisu.

Većina ovih namirnica ima malu nutritivnu vrednost (a neretko veliku energetsku vrednost), neke čak sadrže štetne sastojke, a mnoge koje nazivamo zdravim zapravo mogu i da nam ugroze zdravlje. Možete iz naći u prodavnicama zdrave hrane, ali pre nego što krenete u nabavku, pročitajte ovaj tekst, i prepravite listu namirnica ako je potrebno.

KORNFLEKS I SLIČNE ŽITARICE

Kornfleks 

Sigurno ste videli reklamne kampanje za mnoge žitarice ovog tipa, u kojima se tvrdi da su veoma zdrave za vas i vašu decu i da neke čak pomažu u smanjenju telesne mase. Najčešće ih preporučuju uz tvdnje da su izvor punog zrna žita i mnogih vitamina i minerala. Ono što je zapravo istina je da ćete sebi servirati porciju fortifikovanih prerađenih zrna žita, kojima je osim veštačkih vitamina i minerala, dodato i dosta šećera, boja, aroma i sintetičkih vitamina.

MUSLI

musli 

Mnogi, pokušavajući da izbegnu kornfleks i slične žitarice, biraju razne vrste muslija. Musli se često preporučuje kao zdrava mešavina žitarica i jedna od najzdravijih opcija za doručak. Na žalost, upravo birajući ovaj doručak, vrlo lako možete doći u situaciju da za doručak (musli i mleko) unesete i oko 500kcal i zaista mnogo šećera. Musliju se najčešće dodaje sušeno voće, dosta semenki, ekspandirane žitarice, banana čips, pa je najbolje da napravite sami od mešavine pahuljica, nešto semenki i malo cimeta.

ČIPS OD BANANA

susene banane 

Kako se svi proizvodi napravljeni od voća i povrća automatski proglašavaju zdravim, može se desiti da sebi servirate obrok koji nikako ne bi trebalo. Možda čips od banane zvuči kao zdrava zamena za čips od krompira, ali verujte da to nikako nije. I ovaj čips se pravi prženjem kolutića banane, pa tako osim kalorija i ugljenih hidrata iz banane, unosite i suvišne masnoće koje značajno povećavaju energetsku vrednost ove "zdrave" užine. Uvek je bolje pojesti svežu bananu, a ako baš volite ukus banana čipsa, napravite ga sami u sušaču hrane, ili laganim sušenjem u rerni.

MEŠAVINE SUŠENOG I KOŠTUNJAVOG VOĆA

mesano 

Ovo je vrlo zgodan miks voća koji, u pravilnoj kombinaciji i maloj količini, može biti zdrava užina. Međutim, kako ove mešavine najčešće sadrže previše sušenog voća, može se desiti da ovom mešavinom unesete čak oko 600kcal koje uglavnom potiču iz masti i šećera.

JOGURTI BEZ MASTI

jogurt o% 

Omiljeni napitak onih koji su na dijeti je svakako jogurt sa što manje, ili bez masti. Logično bi bilo da je kiselomlačni napitak sa smanjenim sadržajem masti pravi izbor, ali na žalost, kako bi ovaj napitak imao odgovarajući ukus i teksturu, proizvođači često dodaju šećer. Ne mislim na voćne jogurte kojima je uz komadiće voća dodato i nešto šećera, već upravo na one obične kojima je dodat skrob.

Spisak ovih namirnica je zaista veliki, i ne možemo ih baš sve pomenuti danas. Baš kao i o dijetama za izbegavanje, i o nezdravoj zdravoj hrani ćemo pričati više puta. Nadam se da ćete već sutra, umesto gotove mešavine muslija, napraviti neku svoju, zdraviju verziju, ili ipak za doručak izabrati dobar stari omlet.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER 

Print Friendly and PDF

Komentara: 3

 • Torima
  27.02.2015

  Al' ste se nalupali u ovom tekstu, to je strasno... normalno je da ima kalorija u pahuljicama i svim tim jutarnjim obrocima... zato se i preporucuju ujutru, jer im je visoka energetska vrednost...

 • ППНС
  27.02.2015

  Торима, Страшно је заправо којим тоном покушавате да комуницирате са ауторком чланка, иначе струком позваном да пише о нездравој здравој храни. Јасмина је ту да процени да ли ће да вам одговори. Уколико можете да упристојите тон, добродошли сте да и убудуће коментаришете садржаје портала ППНС

 • Богдан
  27.02.2015

  Добро написан чланак, али увек може да се дода још детаља. Зашто је 500 кцал превише за доручак? Зар није препорука да доручак буде најјачи оброк у току дана? А будући да здрав, млад организам има потребу за 2000 кцал/дан, мени не делује као пуно тих јутарњих 500 кцал

Dodaj komentar

Facebook komentari