Obuzdajte svoje nezdrave porive za lošom hranom

Obuzdajte svoje nezdrave porive za lošom hranom

Kako odoleti tako specifičnim ukusima ovih "posebnih" proizvoda?

Smoki

Ne želim da vas zamaram količinom kalorija u ovoj nehranljivoj namirnici, već nekim posebnim sastojkom kao što je pojačivač ukusa. Mi se nesvesno naviknemo na taj omami ukus, pa čim pomislimo na tu namirnicu - jede nam se! Stvorili smo vrstu zavisnosti. Nije u redu da to činimo ni sebi, ali naši mališani nisu zaslužili takav naš nemar. Oni tek razvijaju svoje navike i čula. Ukoliko im "gurnemo" kesicu smokija u ruke - neoprostivo je.

Umesto smokija - grickajte neko orašasto voće, poput badema, lešnika, oraha... Tako unosite prave, kvalitetne sastojke kao što su esencijalne masne kiseline. One pozitivno utiču na krvne sudove, pamćenje, koncentraciju, prevenciju malignh bolesti.

Pravi izbor nije na rafu trgovaca već tu tik uz vas - u vašem domaćinstvu. Izbor je na vama, a vi budite svesni odgovornosti.

protiv poriva 1

Čips

Ah, taj savršeno-nesavršeni porok tinejdžera. Pored pomenutih pojačivača ukusa koji su i dalje na dozvoljenoj listi aditiva, a izazivaju niz kontraindikacija, treba napomenuti preveliku količinu dodatih loših masnoća, soli, slobodnih radikala. Svi ovi sastojci pripremaju teren za napad skoro svake bolesti na naš imuni sistem.

Da li radije želite da zakiselite svoj organizam i razbolite se, ili biste da se alkalizirate pravim namirnica? Može to da bude i krompir, ali kuvan u ljusci ili pak pečen.

Izbor je opet sasvim jednostavan. Preostaje samo da malo promislite, par puta se izborite sa sobom i stvorićete uslov za još jednu zdravu naviku. Što je još bitnije, bićete pravi uzor mališanima oko vas.

protiv poriva 2

Čokoladice

Taman ste se izborili sa rafom punim čokoladnih užitaka, ali pred vama je - kasa. Vešto potureni, užici "vire", mame vas da ih kupite. Ali, valja im odoleti, a to će vam učiniti da se ponosite sobom.

Pametan izbor bi bila crna čokolada sa 75% kakaa, a ako je neki slatkiš već nužan izbor - neka bude sa žitaricama. Tako unosite kakao koji je odličan antioksidans i žitarice koje su hranljive, a njih na meniju nikada nije dosta.

protiv poriva 3

Sokovi

Svi smo videli slike koje objašnjavaju koliko ima šećera u svakom od industrijskih sokova. Zašto ih opet pijemo?

Za odrasle je pri izlascima bolje da popiju pivo ili pak vino umesto soka. Uneće neke kvalitetne antioksidanse, ali u ovom konzumiranju svakako treba biti umeren. Umesto soka bolje je naručite i čaj ili ceđen sok, a u toplini doma cedite voće i sami pravite sokove sa najbliskijima. Poigrajte se sa ukusima, napravite svoju kombinaciju.

protiv poriva 4

Sladoled

Ova pošast hara već vekovima, ni najači vladari nisu uspeli da odole tom jedinstvenom ukusu. Stoga, "prirodno" je da i vi kao obični smrtnici možete da pokleknete pred ledenim užitkom - ali u domaćoj radinosti. Tako kontrolišete izradu, a nećete dodati šećer, već pravo voće umesto veštačkih aroma. 

Preporučujem da se ne odričete ovog zadovoljstva, priuštite sebi sladoled, ali ne industrijski. Kada svi oko vas jedu sladoled, naručite voćnu salatu sa šlagom ili pak kupite sveže voće. Više puta učinite za sebe takvu veliku stvar i ubuduće vas ova slatka iskušenja neće mučiti. Sitnice život čine boljim - i zdravijim!

protiv poriva 5

Za posetioce portala PPNS: do sledeće objave, ukoliko vam je potreban savet za ishranu - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS. Poslaću vam odgovor sa zadovoljstvom.

Ilustracije:
communitytable.com; pixabay.com; caribbeanceo.com; 
everythingwithatwist.com; ibakeheshoots.com; theguardian.com
Marija Prčić FB STRANA
 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari