Povratak umerenosti

Povratak umerenosti

Nakon praznika obično dolaze restriktivne, rigorozne dijete. Dosta njih se odluči na gladovanje i tako kažnjavaju sebe i umiruju savest jer su pojeli zabranjene namirnice. Ne treba ići u krajnost. Svako se opusti za praznike, pa i vi! Sada treba da se laganim ritmom vratimo u isti tempo – umerenosti u svemu. Za dobar početak nam je potrebno osam časova aktivnog sna, da bismo zablistali u radnoj sredini. Potom, redovna, uravnotežena ishrana.

Kao odličan početak ove, Nove godine potrudimo se da ne preskačemo doručak. Pošto smo se opustili za praznike, idealan doručak bi bile žitarice – kuvano žito sa seckanom bananom, uz šolju biljnog čaja. Povoljno će delovati na digestivni trakt koji je bio opterećen prethodnih dana. Do kraja dana ispoštujte ritam obedovanja na svaka dva-tri časa između obroka. Večeru pojedite tri časa pre spavanja.

Pošto je zima, svi zaborave na konzumiranje vode. Iako se slabije krećemo, voda nam je potrebna. Pijte od litar I po do dva litra vode u toku dana (ubrajaju se prirodni, nezaslađeni kompoti, čajevi, ceđeni sokovi...).

Nakon posla koji je svima teže pao posle praznike, prošetajte se par stanica pešaka, udahnite svež vazduh, prijaće vam i odagnaće umor. Fizička aktivnost je ključ zdravlja uz uravnoteženu ishranu, zato budimo aktivniji u Novoj godini.

PRILOG TV PRVA: O ISHRANI ZA VREME PRAZNIKA 

Marija Prčić
Foto: hgtv.ca 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari