Prolećno čišćenje organizma - istina ili varka?

Prolećno čišćenje organizma - istina ili varka?

April je tu, sunčano vreme zahteva laganiju garderobu i naše suočavanje sa istinom - da smo se malo ugojili tokom prethpodnih meseci. Usporili smo se, manje je bilo fizičke aktivnosti, energetski gušći obroci i to nas negde sve sustigne kada pokušamo da zakopčamo omiljene farmerice.

Par meseci je bilo potrebno da se masti unutar našeg tela nakupe, pa je toliko i potrebno da bismo ih se rešili. Ne budimo u zabludi - instant rešenje ne postoji. Umerenost je osnov svakog dobrog koncepta, tako i vaše prolećne odluke da smršate do leta.

Svoj dom svakoga dana sređujete, a najmanje jednom mesečno imate generalno čišćenje bar bi trebalo da je tako. Isto valja činiti i sa svojim organizmom. Nikakva gladovanja i restrikcija velikih grupa namirnica ne dolazi u obzir. Naš organizam treba normalno da funkcioniše, a ne da se muči i troši svoje kompenzatorne mehanizme i tako se sledstveno - razboli.

U proleće se sve budi, tako i mi. Eto nam odlične motivacije da za početak uvedemo svakodnevnu brzu šetnju od 30 minuta. Dan započnite čašom vode sa par kapi limunovog soka. Tako povećavamo baznost organizma koja je bila narušena tokom zime zbog manjka namirnica biljnog porekla. U narednih sat vremena po ustajanju vraćamo se dobrom ritmu – doručku u prvih sat vremena, a svaki sledeći obrok treba da bude na tri sata. Pošto je na pijacama već više svežeg povrća, uz svaki obrok konzumirajte tanjir sveže salate sa prelivom od jedne supene kašike maslinovog ulja i malo soka od ceđenog limuna. Za užine jedite sveže voće, iskoristite kivi, pomorandže, mandarine ili pak zamrznuto voće koje ne gubi na nutritivnoj vrednosti.

Napravite svoj plan ishrane za sedam dana. Time olakšavate sebi izbor i mogućnost pada u slatka iskušenja. Pročistite misli, aktivirajte telo, konzumirajte kvalitetne namirnice. U tom slučaju, efekat prolećnih promena će se videti do dugo iščekivanog leta.

Marija Prčić
Foto: magnamags.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari