Rotkvice - male energetske, a velike nutritivne vrednosti

Rotkvice - male energetske, a velike nutritivne vrednosti

U proleće imamo veliki izbor svežeg povrća koje možemo koristiti kao salatu. Imamo mladi kupus, luk, razne vrste zelene salate, mladi spanać, i naravno, hrskave i ljutkaste rotkvice.

Rotkvice, Raphanus sativus, pripadaju porodici kupusa (Brassicaceae), i gajile su se još u drevnoj Kini. Smatralo se da je rotkvica jedna od najzdravijih biljaka, i da će njeno redovno korišćenje sprečiti pojavu mnogih bolesti. U Evropi je počela da se uzgaja tek u 16. veku i sada je prilično zastupljena u ishrani.

Postoji više vrsta rotkvica, i razlikuju se po boji, veličini, obliku i vremenu sazrevanja. Ukus, koji potiče od izotiocijanata, može biti blag ili veoma ljut. U nekim delovima sveta, i zeleni listovi rotkvice se koriste u pripremanju obroka.

Vrste rotkvica:

  • Raphanus sativus, crvene boje, koristi se u ljudskoj ishrani,
  • Crna rotkva, Raphanus sativus var. niger, crne boje, koristi se u ishrani ljudi i stoke i ljuće su od ostalih vrsta,
  • Uljana rotkvia, Raphanus sativus var. oleiformis, koristi se za dobijanje ulja i ishranu stoke,
  • Daikon, Raphanus sativus var. acanthiformis i Raphanus sativus var. longipinnatus, bele boje i izduženog oblika, koristi se u ljudskoj ishrani. Raste u Aziji i uspeva tokom zime,
  • Mugri, Raphanus sativus var. caudatus, koristi se u ljudskoj ishrani.

Koju god rotkvicu da izaberete, uzećete namirnicu male energetske, a velike nutritivne vrednosti. Rotkvice imaju oko 16kcal na 100g sirove namirnice i odličan su izvor vlakana, antioksidanasa, vitamina i minerala.

Kao i ostali pripadnici porodice Brassicaceae, i rotkvice sadrže sulforafan, moćan antioksidans koji je veoma važan u prevenciji karcinoma dojke, prostate, debelog creva i jajnika.

Rotkvice su bogate i vitaminom C, i sadrže 25mg u 100g namirnice. Vitamin C ima mnogo uloga u organizmu, a najvažnije je pomenuti povoljan uticaj na imunitet i zaštitu od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Sadrži i folate, vitamin B6, riboflavin, tiamin, a od minerala gvožđe, magnezijum, bakar i kalcijum.

Takođe, rotkvice sadrže i brojne fiohemikalije, i to zeaksantin, lutein, karoten. Sve ove fitohemikalije brane organizam od toksina i štetnih uticaja slobodnih radikala.

Različite vrste rotkvica su dostupne tokom čitave godine, ali na našem tržištu, na žalost, ima samo crvene, crne i bele rotkvice.

Birajte sveže biljke sa svežim zelenim listovima, i bez pukotina u korenu. Rotkvice su sasvim bezbedne za zdrave ljude, ali za one koji imaju poremećaj u radu štitne žlezde, kao i ostale namirnice iz porodice Brassicaceae, mogu biti štetne.

rotkvice

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Foto: bonappetit.com
Jasmina Mitrić FB STRANATVITER

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari