Šargarepa - dodatak za skoro svako jelo

Šargarepa - dodatak za skoro svako jelo

promo ppns

Kada sam prošle nedelje, na FB stranici Pitajte Nutricionistu sa vama podelila sliku moje užine uz linkove ka tekstovima o namirnicama koje sam koristila, shvatila sam da još uvek nismo pričali o šargarepi, i da tu grešku moram što pre da ispravim. Moguće je da sam šargarepu zaobišla jer mislim da je svi uvek imamo u kući, i koristimo bar na neki način, ali svakako nije loše da vas podsetim da je koristite češće jer je zaista veoma hranljiva i korisna.

Hrskava i ukusna, šargarepa se koristi u ishrani širom sveta, a potiče upravo iz Evrope u kojoj se najviše uzgaja i koristi. Njen dalji i sitniji rođaki ljubičaste boje, gajio se od davnina u Aziji i na Bliskom Istoku, ali se kasnije i na tim prostorima pojavila narandžasta šargarepa kakvu danas koristimo. Veoma je bogata vitaminima i mineralima, kao i fitohemikalijama, i odlična je za ishranu svih kategorija zdravih ljudi, kao i za većinu dijetoterapija.

Šargarepa ima 41kcal u 100g sveže namirnice, bogata je biljnim vlaknima, i veoma je ukusna. Odlična je za sve koji žele da se hrane zdravo, ali oni koji moraju da vode računa o unosu ugljenih hidrata trebalo bi malo pažljivije da je koriste. Spada u namirnice sa visokim glikemijskim indeksom.

Šargarepa je sigurno svima poznata kao najbolji izvor karotena i vitamina A. Sto grama sveže šargarepe sadrži 8285 µg beta karotena i 16706 IU vitamina A. Mislim da nema potrebe da naglašavam koliko su ove zaštitne materije važne za zdravlje kože, sluzokože i očiju. Takođe, ovi sastojci su važni i za pravilan rast i razvoj, kao i za sprematogenezu.

Šargarepa sadrži i falkarinol, veoma važan antioksidans za prevenciju malignih bolesti. Istraživanja na laboratorijskim životinjama su pokazala da uništava prekancerozne ćelije u tumorima.

Sveža šargarepa je odličan izvor vitamina C, još jednog važnog antioksidansa, ali ako koristimo šargarepu zbog ovog vitamina, najbolje je da je koristimo u svežem stanju.

Šargarepa sadrži i folnu kiselinu, piridoksin, tiamin i pantotensku kiselinu.

Pored vitamina, šargarepa sadrži i minerale, i to bakar, kalcijum, kalijum, mangan i fosfor.

Šargarepa nam je dostupna tokom cele godine. Uvek kupujte manju i svetliju, i izbegavajte veliku šargarepu koja pri vrhu, blizu listova ima malo zelene boje. Ovakva šargarepa nije štetna, ali je značajno tvrđa i nema tako lep ukus kao mlada. Od šargarepe možete praviti sok, mnoga jela, salate, a najlepše je prosto je oprati, oljuštiti i grickati. Ipak, da bi se neke fitohemikalije najbolje iskoristile, mora se termički obraditi bar par minuta. Ja šargarepu dodajem u skoro svako jelo, a ako vi imate neki zanimljiv recept za neko jelo ili salatu od šargarepe, bilo bi lepo da ga podelite sa nama.

Za posetioce portala PPNS: slobodni ste da pošaljete pitanja o ishrani na mejl minavb@gmail.com, rado ću poslati odgovore. Pitajte slobodno, pitajte sve i pitajte stalno, jer svako vaše pitanje, ma koliko lično bilo, drugima može da bude primer kako da pronađu svoj put za bolji osećaj u životu.

Jasmina Mitrić FB STRANATVITER


promo ppns 3

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari