Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti veterinara

20.12.2014

Besnilo, drugi deo

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Nastavljamo priču o besnilu iz prethodne nedelje.

Što se tiče simptoma, kod obolele životinje postoji klasičan i paralitičan oblik.

Klasičan oblik ima tri stadijuma:

  1. PRODROMALNI stadijum - traje 1-3 dana, pri čemu je životinja apatična, uplašena, neposlušna, zavlači se i leži u tamnim delovima prostorije, pojačana je salivacija (lučenje pljuvačke)
  2. EKSCITACIONI stadijum - traje dva dana, pri čemu je ispoljena želja za lutanjem(dromomanija) i ujedanjem (draknomanija), životinja je agresivna i prema vlasniku, apetit je perverzan (alotriofagija), glas je promukao, a pljuvačka se cedi iz usta usled otežanog gutanja zbog pareze mišića grkljana.
  3. PARALITIČAN stadijum - traje 3-4 dana, pri čemu nastaje paraliza donje vilice, jezika, ždrela, grkljana, mišića trupa i ekstremiteta. Životinja tako paralizovana ugine.

PARALITIČAN oblik (tzv. tiho besnilo) je takav gde su prva dva stadijuma kratka, a paraliza se javi naglo, pa za 2-4 dana životinja ugine, uz obilnu salivaciju. Ovaj oblik je češći kod mačaka nego kod pasa i traje 4-7 dana.

Zato i mačke treba obavezno vakcinisati protiv besnila jer su mačke izuzetno migratorne životinje i mnogo je veća mogućnost da se zaraze...

Za stanovništvo koje živi u seoskim domaćinstvima ili na obodu naselja blizu šuma, lisice su od naročitog značaja kao vektori besnila. One koje su zaražene, gube strah od čoveka i pasa, što je veoma važan simptom i za lovce da budu oprezni (naročito oni koji skidaju kožu ubijenih lisica). Ovo je i dodatni oprez za ljude iz navedenih područja jer je veća mogućnost da dođu u kontakt sa lisicama.

ZAKLJUČAK

  • Obavezno vakcinišite svog ljubimca i revakcinišite ga svake godine.
  • Ukoliko su vas ujeli pas ili mačka nepoznatog porekla (bez vlasnika, ne zna se da li je vakcinisan), odmah se javite lekaru, nemojte da čekate. Virus može da se nađe u pljuvačci obolele životinje i do 10 dana pre ispoljavanja prvih simptoma.

Do sledeće objave, ako vas interesuje bilo šta o besnilu ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović
Foto: petcaregt.com

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar