Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti veterinara

24.01.2015

Kijavica mačaka; Tuberkuloza i salmoneloza pasa i mačaka

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/crveni-krst-budi-davalac-krvi.html

Ovog vikenda za naše najvernije čitaoce objavljujemo nekoliko celina o mačkama, ali i zajedničkim bolestima pasa, mačaka i ljudi.

Kijavica mačaka - Rhinitis infectiosa

Ovo oboljenje ima karakter sličan kijavici kod ljudi. Vrlo često može da prođe i samo od sebe za desetak dana, ali kod mačaka koje imaju slab prirodni imunitet može da dođe do naseljavanja sekundarnih uzročnika i komplikacija.

Uzročnik je virus iz grupe Picorna virusa. Dospevši u organizam, umnožava se u ždrelu. Izlučuje se u spoljnu sredinu preko sluzokože nosa i konjuktiva. Ima sve odlike kapljične infekcije.

Simptomi

Zaražena mačka veoma brzo počinje da kašlje, javlja se iscedak iz nosa i očiju, uz pojačano lučenje pljuvačke. Slično štenećaku kod pasa, i ovde se javlja dvofazno povišenje temperature. U krvi su promene u vezi sa leukocitima.

Terapija

Često prođe i sama od sebe, ali uz kratkotrajnu terapiju, negu i kvalitetnu ishranu, uspeh je zagarantovan.

Tuberkuloza pasa i mačaka

Na ovo oboljenje takođe treba obratiti pažnju jer spada u zoonoze (prenosi se sa životinja na ljude).

Uzročnik je Mycobacterium tuberculosis, a kod mačaka M. bovinus. Infekcija može da bude oralna i aerogena.

Kod mačaka je češća oralna i mačke se zaraze putem ispljuvka čoveka, inficiranim mlekom i mesom (pluća i miševi), a kod pasa je češća aerogena infekcija. Kod pasa oboljevaju sve rase, a kod mačaka češće od drugih - sijamska mačka.

Simptomi

Neprestano je prisutna blago povišena temperatura, otežano disanje, kašalj, naglo mršavljenje, sa karakterističnim promenama na plućnoj maramici. To može da se uoči auskultacijom, pri čemu dominiraju ronhi i krepitacije, a kasnije usled nakupljanja eksudata, šumovi se i ne čuju. Punkcijom se dobija velika količina zamućenog žućkastog ili crvenkastog eksudata.

Palpacijom (opipavanjem) se primećuju otečeni regionalni limfni čvorovi. Kod uznapredovale bolesti, na koži se primećuju ulceracije i apscesi.

Terapija

Zbog opasnosti koje predstavljaju za čoveka i ostale zdrave životinje, obolele životinje treba podvrgnuti eutanaziji.

Što se tiče ostalih životinja, tuberkulozna grla se isključuju iz priploda, mleko tuberkuloznih krava je neupotrebljivo za ishranu ljudi, a meso tuberkuloznih životinja je ili neupotrebljivo ili uslovno upotrebljivo.

Tuberkuloza se suzbija po saveznom veterinarskom Zakonu i Pravilniku o merama za suzbijane i iskorenjavanje zaraznih bolesti.

Salmoneloza pasa i mačaka

Ovo oboljenje takođe spada u zoonoze. Ono što je dobro je da psi i mačke nisu trajni izlučivači salmonela.

Psi i mačke se najčešće inficiraju putem hrane. Postoji mnogo serotipova Salmonele. Kod pasa i mačaka je S. typhimurium, ona je prisutna kod pacova kliconosa, pa tako dođe do zaraze ili putem goveđe iznutrice kontaminirane S. enteritidis.

Simptomi

U slučaju gde je kontaminacija u prisutnom potencijalno zaraženom "materijalu" visoka, može da dođe do uginuća, a da životinja i ne ispolji simptome. Oni se svode na septikemični sindrom, karakteriše ga apatija, gubitak apetita, otežano disanje, teško zapaljenje creva sa otokom krajnika, limfnih čvorova i slezine. Takođe je dominantan uporan proliv koji brzo dovede do dehidracije uz povraćanje, ali i ikterus (žuticu) i pobačaja kod gravidnih životinja. Uz anemiju, veoma je visok procenat uginuća.

Terapija

Veoma je složena simptomatska terapija uz primenu elektrolita i upotrebu sulfonamida i antibiotika širokog spektra.

Do narednog vikenda, ako vas interesuje bilo šta o oboljenjima mačaka i pasa ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. 

DVM Miki Bojović
Foto: animalia-life.com

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar