Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti veterinara

07.02.2015

Parvoviroza pasa

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dren/bombardovanje-1999.html

Kada sam prethodno govorio o vakcinaciji pasa protiv veoma opasnih zaraznih bolesti, pomenuo sam vakcinu koja štiti od istih, a jedna od takvih je i parvoviroza.

Uzročnik bolesti je Parvovirus, a nju karakterišu promene na tankim crevima i miokardu (mišićni sloj) srca. Bolest je izuzetno opasna po štence i ukoliko je zapaljenski proces na crevima, brzo dolazi do dehidracije i veoma često i do smrti.

Što se tiče lokalizacije na miokardu, do smrti ne dolazi tako brzo i javlja se kod starije populacije koje se naizgled prvobitno izbore sa bolešću, ali kasnije uginu zbog tzv. srčane dilatacije.

Od parvoviroze najčešće oboljeva štenad uzrasta od 1-2 meseca, a zaraze se direktnim kontaktom sa bolesnim psom ili putem izmeta, urina, izlučevinama iz usta i nosa, ali i putem kliconoša koje kontaminiraju okolinu.

Inkubacija je od pet do sedam dana. Unet virus u organizam, razmnožava se u krajnicima i limfnim čvorovima zdrela i creva, a zatim i u krvi. Sve ovo dovodi brzo do opšte slabosti, uz povraćanje, proliv i pomenutu dehidraciju organizma. Takođe, telesna temperatura je povišena, izmet je u početku svetlo-sive ili svetlo zućkaste boje, a zatim se u njemu vrlo brzo pojavljuje i krv.

Generalno, s obzirom na lokalizaciju promena koje nastaju dejstvom virusa, postoji crevni, miokardiopatični i kombinovani oblik.

CRVENI karakterišu, najpre, uporno povraćanje koje znatno iscrpljuje životinju, a može da traje i do pet dana, kao i proliv vodenaste žuckasto-sive boje koji ubrzo dobije i primese krvi. Interesantno je da telesna temperatura može da varira iz hipotermije u hipertermiju i to sa izuzetno velikim rasponom (35,5-41,5C).

U slučaju kad se ne uoče simptomi na vreme - kod neodgovornih vlasnika ("ma pojeo nešto, proći će..") i ne preduzme hitno lečenje, procenat preživelih nije veći od 50-60 odsto. Ovaj oblik parvoviroze je najčešći, ali je veoma često udružen i sa miokardiopatičnim oblikom, što se pažljivim kliničkim pregledom može i ustanoviti.

MIOKARDIOPATIČNI oblik karakterišu iznenadna uginuća kod štenadi bez prethodno vidljivih izraženih, prethodno nabrojanih kliničkih znakova bolesti. Jedini izraziti simptom je otežano disanje zbog edema pluća koji i nastaje zbog promena na srčanom mišiću usled dejstva parvovirusa na njega.

TERAPIJA

Samo pravovremena terapija ima smisla, tj. intenzivno lečenje uz primenu infuzionih rastvora, vitamina, antibiotika, kortiko preparata, antiemetika i spazmolitika. Ponavljam, jedino ako se pravovremeno reaguje.

IMUNOPROFILAKSA

Nemojte preskakati vakcinaciju. Opšte poznatom vakcinom protiv štenećaka, koja ako se aplikuje i primenjuje na propisan način, i revakcina u toku života jednom godišnje, znatno umanjuje mogućnost ovog virusa da napravi probleme vašem ljubimcu.

Narednog vikenda, još jedna u nizu od veoma opasnih zaraznih bolesti za vaše ljubimce, protiv kojih je takođe već pomenuta vakcina veoma efikasna...

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o parvovirozi ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

DVM Miki Bojović
Foto: petfinder.com

Print Friendly and PDF

Komentara (1)


  1. Postovani, trenutno imam parvo u leglu, prva zenka koja se razbolela je 3.dan bila otpisana od veterinara, dan pre toga je dobila dve vrste antibiotik, ranisan i canglob. Taj 3.dan sam joj dala i ohb 12 i nastavila sa terapijom u kucnoj varijanti. Th antibiotici, ohb 12 na drugi dan, ranisan, hartman glukoza i ringer. Pokusavali smo nutri drink da dajemo ali nije htela nista osim vode. Simptomi su : prvi i drugi dan odbija hranu, drugi dan tamno braon proliv i povraćanje od običnog sluzavog do svetlo zelenog, 3.dan uzasni bolovi toliko da lekovi nisu pomagali i doslo mi je da tražim da je uspavaju samo da ne trpi toliku bol tako mala. 4.dan jos malo proliva i samo lezi i gleda kao i ostalih dana, 5.dan ustaje sama trazi da ide napolje, 6.dan pocinje da jede, danas je 7.dan i ona je kao da nista nije bilo 😀 druga zenka se razbolela kada je ovoj prvoj bio 5.dan pre toga je kao preventivu dobila canglob, 2 i 3. Dan povraćanje i proliv sa primesama krvi, danas je 3.dan i ona samo lezi i gleda malo se podigne, to je znak da ce ili da piski ili da ima uzasna krvavi proliv... Moje pitanje je da li i koliko sada ugrozena ova prva zenka, kako da znam da je zasticena sada kada je sve kontinuirano virusom i kako da sterilisem i uopšte ocistim dvoriste koje je tri hektara


  2. Odgovor na komentar:

    Maja Popovic23.11.2018
    Postovani, trenutno imam parvo u leglu, prva zenka koja se razbolela je 3.dan bila otpisana od veterinara, dan pre toga je dobila dve vrste antibiotik, ranisan i canglob. Taj 3.dan sam joj dala i ohb 12 i nastavila sa terapijom u kucnoj varijanti. Th antibiotici, ohb 12 na drugi dan, ranisan, hartman glukoza i ringer. Pokusavali smo nutri drink da dajemo ali nije htela nista osim vode. Simptomi su : prvi i drugi dan odbija hranu, drugi dan tamno braon proliv i povraćanje od običnog sluzavog do svetlo zelenog, 3.dan uzasni bolovi toliko da lekovi nisu pomagali i doslo mi je da tražim da je uspavaju samo da ne trpi toliku bol tako mala. 4.dan jos malo proliva i samo lezi i gleda kao i ostalih dana, 5.dan ustaje sama trazi da ide napolje, 6.dan pocinje da jede, danas je 7.dan i ona je kao da nista nije bilo 😀 druga zenka se razbolela kada je ovoj prvoj bio 5.dan pre toga je kao preventivu dobila canglob, 2 i 3. Dan povraćanje i proliv sa primesama krvi, danas je 3.dan i ona samo lezi i gleda malo se podigne, to je znak da ce ili da piski ili da ima uzasna krvavi proliv... Moje pitanje je da li i koliko sada ugrozena ova prva zenka, kako da znam da je zasticena sada kada je sve kontinuirano virusom i kako da sterilisem i uopšte ocistim dvoriste koje je tri hektara
Dodaj komentar