Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Saveti veterinara

07.03.2015

Zapaljenje srednjeg uha - otitis media

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/akcije/crveni-krst-budi-davalac-krvi.html

Do zapaljenja srednjeg uha može doći na više načina. U prvom redu se javlja kao posledica komplikacija laringitisa, faringitisa, tonzilitisa i izraženije je kod mlađih pasa. Takođe može da nastane i kao posledica perforacije bubne opne različitim stranim telima koje dospeju do nje kroz spoljašnji ušni kanal ili kod gnojnih zapaljenja samog spoljašnjeg ušnog kanala.

SIMPTOMI

U početku bolesti, kad je njen intezitet na najnižen nivou, zapaljenje srednjeg uha je blago i jedva primetno. S obzirom da promene nisu vidljive na prvi pogled, bolest uzima maha. Veoma brzo proces počne da se širi i tada dolazi najčešće i do težih poremećaja. Pas je apatičan, odsutan, ne pokazuje želju za igrom, a prilikom dodirivanja baze usne školjke, usled bola, dolazi do opiranja, pas drži glavu iskošeno, a takođe je i bubna opna napeta. Usled promena u srednjem uhu iz njega se preko spoljašnjeg ušnog kanala cedi seromukozan, ili gnojni sekret, i to kao posledica zapaljivih promena i perforacije bubne opne.

Proces iz srednjeg uha se veoma često proširi i na unutrašnje uho, pa neretko dođe i do gluvoće, usled prodora gnojnih bakterija. Kad promene zahvate unutrašnje uho, pored gluvoće, javljaju se nekoordinisani pokreti, nevoljni pokreti očnih jabučica, ritmični tonično-klonični grčevi, manježno ili usiljeno kretanje, i drugi cerebralni poremećaji.

Veoma često kao posledica promena na srednjem i unutrašnjem uhu nastaju i epileptiformni napadi.

TERAPIJA

Terapija je jako kompleksna i zavisi od uzroka ali i simptoma jer na osnovu njih može da se zaključi o koliko je proces uznapredovao. Svodi se na ispiranje blagim rastvorom rivanola i ukapavanjem odgovarajućih antibiotika, kao i njihova sistemska upotreba uz kortiko preparate i analgetike.

PROFILAKSA

Važe isti principi kao kod oboljenja spoljašnjeg ušnog kanala. Mora da se obrati pažnja na higijenu ušiju, naročito ako se primeti neprijatan miris, karakteristično ponašanje i slično. Potrebno je što pre se obratiti veterinaru jer "neće samo od sebe da prođe".

Posle šetnje redovno pregledati uši da nema stranih tela ili parazita. Ako su u ušima porasle dlake, obratite se nekome ko je stručan da ih na što bezbedniji način ukloni, ukoliko se niste za to osposobili.

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o zapaljenju srednjeg uha ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

Foto: mypet.com
DVM Miki Bojović

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar