Francuska: Donet dekret o zabrani sejanja GM kukuruza

Francuska: Donet dekret o zabrani sejanja GM kukuruza

Francuska je danas objavila dekret o zabrani gajenja genetski modifikovanog (GM) kukuruza, kao meru koja će sprečiti setvu takvog kukuruza ovog proleća


Francuska je danas objavila dekret o zabrani gajenja genetski modifikovanog (GM) kukuruza, kao meru koja će sprečiti setvu takvog kukuruza ovog proleća, dok u međuvremenu francuska vlada radi na promeni domaćih i evropskih zakona kako bi se osigurala dugoročna zabrana.

Francuska socijalistička vlada, kao i većina stanovnika te zemlje, zastupaju mišljenje da GM usevi predstavljaju rizik za prirodnu sredinu. Vlada nastoji da formuliše novi zakon kojim bi gajenje GM kukuruza u zemlji bilo trajno zabranjeno, nakon što je sud oborio prethodna dva akta takvog sadržaja, izveštava Rojters.

Trenutno je gajenje samo jednog GM useva dozvoljeno u EU. To je kukuruz MON810 američke kompanije Monsanto, modifikovan tako da bude otporan na insekte.

Gajenje jedne vrste GM krompira je svojevremeno odobrila Evropska komisija, ali ju je potom blokirala sudska odluka.

Razlike u stavovima o GM usevima između članica EU došlo je do izraza prošle nedelje, kada nije obezbeđena većina glasova ni za, ni protiv gajenja još jedne vrste GM kukuruza u Uniji - pionir 1507, kojeg su zajednički razvile kompanije DiPon i Dau kemikal.

Pošto je rezultat ostao nerešen, Komisija EU bi samostalno mogla da donese odluku o gajenju te vrste biotehnološkog kukuruza.

Francuska sada nastoji da dobije podršku ostalih članica za promenu propisa EU na ovom sektoru. Ona je i jedna od 12 zemalja članica koje su prošle nedelje upozorile Evropsku komisiju da ne odobri pionir 1507.

Francuska takođe nastoji da po tom pitanju formuliše zajedničku poziciju s Nemačkom, uoči pariskog sastanka predstavnika dve vlade u sredu.

"Moramo da pružimo pravni okvir zemljama koje ne žele da gaje GM kukuruz", izjavio je ovih dana francuski ministar poljoprivrede Stefan Le Fol.

Francuska je sklona ideji da svaka članica EU može za sebe da odluči da li će gajiti GM kulture ili ne. To rešenje su svojevremeno neke druge članice Unije blokirale, ali sada Evropska komisija nagoveštava da je spremna da ga razmotri.
 

Izvor: Tanjug

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari