GMO više neće biti tačka razdora

GMO više neće biti tačka razdora

Luksemburg - Evropske zemlje postigle su danas kompromisni sporazum kojim se omogućava gajenje genetski modifikovanih kultura na svojoj teritoriji.

Sporazum predviđa da države koje se protive uzgajanju GMO ne moraju da dozvole uzgajanje na svojoj teritoriji.

"Sve zemlje osim Belgije i Luksemburga usaglasile su se o gajenju GMO", izjavio je grčki ministar životne sredine Joanis Manijatis, čija zemlja do 1. jula predsedava EU.

Načelni sporazum usvojen je 28. maja na sastanku stalnih predstavnika 28 clanica EU, posle višegodišnjih pokušaja da se postigne dogovor u toj oblasti.

Novi sporazum će omogućiti svakoj državi članici EU da na čitavoj svojoj teritoriji ili na jednom njenom delu zabrani gajenje GMO, ali ne iz razloga koji su iz oblasti zdravstva i zaštite životne sredine. Ti razlozi, međutim, mogu biti javni red, upravljanje prostorom ili suzbijanje širenja nekih vrsta.

Čak i članice EU koje su protiv uzgajanja GMO, međutim, neće moći da zabrane tranzit tih kultura preko svoje teritorije.

"Novi sistem garantuje članicama EU pravo izbora ", rekla je francuska ministarka ekologije, Segolen Rojal.

Ovaj sporazum proizvođači semena GMO čekali su 14 godina. Do sada su zbog nesuglasica među članicama EU, procedure za dozvolu uzgajanja tih kultura bile veoma komplikovane i duge, i predmet političkih sporova.

Sporazum treba da razmotri i Evropski parlament.

Izvor: Beta
Foto: Mondo 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari