Inspekcija češlja Slavoniju, ogromne količine GMO soje

Inspekcija češlja Slavoniju, ogromne količine GMO soje

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa poljoprivrednom inspekcijom i nadležnim telima - Carinom, Poreskom upravom i kriminalističkom policijom, sprovodi detaljnu inspekcijsku proveru i istragu u vezi sa pojavom genetski modifikovanog semena soje, koje je u Slavoniji zasejano u ogromnoj količini.

U Slavoniji su ove godine ratari pojačano sejali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, pa je pod sojom čak 40 odsto više parcela od proseka.

Pošto je inspekcija utvrdila da je zasejano seme loše i da sadrži genetski materijal, svi ratari će morati o svom trošku da unište sve što je zasejano, prenosi portal Seebiz.

"Poljoprivredni inspektori doneli su rešenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje useva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđeno prisustvo GMO-a, na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prenos genetskog materijala, te da se njegov genetski materijal ne može preneti na druge organizme", istakli su u Ministarstvu.

Istraga je, "u saradnji sa državnim organima jedne susedne zemlje", proširena i van granica Hrvatske, a ime te zemlje još neće biti saopšteno jer je istraga u toku, navedeno je u tekstu.

Hrvatski Sabor je još 1998. godine doneo odluku da se genetski modifikovano seme ne sme sejati ni u ogledne svrhe, podseća Seebiz.

Izvor: N1

* * *

HRVATI ŠOKIRANI: GOTOVO JE AKO SE UVUKAO GMO

Hrvatski poljoprivrednici bili su šokirani kada su, na legalno zasađenim usevima soje, pronađeni nedopušteni udeli GMO-a.

Još 1998. godine doneta odluka da se genetski modifikovano seme ne sme sejati ni u probne svrhe.

Na bjelovarskom području inspekcija je jednog poljoprivrednika, a posle i još nekoliko njih, šokirala rezultatima analize semena soje, jer je ona pokazala da sadrži nedopuštene udele GMO-a, piše Glas Slavonije.

Šok je još veći jer je seme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom semenu nema reči. Takva roba mora da se uništi, pa poljoprivrednik uz šok, trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su u Hrvatskoj pojačano sejali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 odsto više.

“GMO semena treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na merama suzbijanja. Ali, genetičari kažu da se i s kilometrima dalje zasejanog semena prenosi polen i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovde slučaj. Možda čovek, ljudski faktor, nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolisati seme, sadni materijal, voditi strožije kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je”, kaže predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Međutim, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice.

“Poljoprivredni inspektori doneli su rešenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje useva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prenos genetskog materijala, kao i da se njegov genetski materijal ne može preneti na druge organizme”, ističu u Ministarstvu.

Oni su dodali da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim telima - Carinom, Poreskom, policijom, sprovodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

“Postoji osnovana sumnja da je reč o kaznenom delu, tj. da je seme soje legalnog proizvođača prepakovano, pa je kao falsifikovan proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno seme soje prepakovano van Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavestili nadležno ministarstvo susedne države, jer je prema dosadašnjem toku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine soje bila uključena i kompanija iz susedne države”, navode u Ministarstvu ali ne preciziraju o kojoj zemlji je reč, jer su postupci u toku, piše Glas Slavonije.

Izvor: B92 

 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari