Medvedev: Rusija neće uvoziti GMO proizvode

Medvedev: Rusija neće uvoziti GMO proizvode

Rusija neće uvoziti GMO proizvode, rekao je premijer Dmitrij Medvedev, dodajući da država ima dovoljno prostora i resursa za proizvodnju organske hrane


Moskva nema razloga da podstiče proizvodnju i uvoz genetski modifikovanih proizvoda, rekao je Medvedev na skupu poslanika ruralnih oblasti u subotu.

“Ako Amerikanci vole da jedu GMO proizvode, neka ih onda jedu. Nama to ne treba; imamo dovoljno prostora i mogućnosti za proizvodnju organske hrane “, rekao je on.

Premijer je rekao da je naredio veoma širok monitoring poljoprivrednog sektora. On je dodao da je, uprkos prilično strogim ograničenjima, određena količina GMO proizvoda i semena stigla na rusko tržište.

Ranije je ministar poljoprivrede Nikolaj Fjodorov takođe izjavio da Rusija treba da ostane zemlja bez genetski modifikovanih proizvoda.

Krajem februara, ruski parlament je zatražio od vlade da nametne privremenu zabranu svih genetski modifikovanih proizvoda u Rusiji.

Odbor za poljoprivredu Državne Dume podržao je zabranu registracije i prometa genetski modifikovanih organizama. Predloženo je da sve dok stručnjaci ne razviju operativni sistem kontrole nad efekatima GMO na čoveka i prirodno okruženje, vlada treba da drži moratorijum na uzgajanje i odgoj genetski modifikovanih biljaka, životinja i mikroorganizama.

Ranije ovog meseca, poslanici parlamentarne većine Jedinstvene Rusije, zajedno sa parlamentarnom grupom “Za suverenitet”, predložili su amandman na postojeći Zakona o bezbednosti i kvalitetu prehrambenih proizvoda, sa setom normi za maksimalno dozvoljen sadržaj transgenih i genetski modifikovanih sastojaka.

U Rusiji trenutno ne postoji ograničenje na promet ili proizvodnju hrane koja sadrži GMO. Međutim, kada procenat GMO prelazi 0,9 odsto, proizvođač mora da obeleži takvu robu i upozori potrošače. Vlada je prošle jeseni usvojila rezoluciju koja omogućava listing genetski modifikovanih biljaka u Jedinstveni državni registar. Rezolucija će stupiti na snagu u julu mesecu.


Prevod: Aleksandar Jovanović
Izvori: rt.com; facebookreporter.org

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari