’Srbi, borite se protiv GMO’

’Srbi, borite se protiv GMO’

U knjizi "Genetički modifikovani organizmi - to je naša stvar" Korin Lepaž, bivša ministarka ekologije Francuske, a sada poslanica Grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, opisuje kako su prehrambene industrije kao Monsanto uspele da uđu u evropske demokratske institucije.

Ona ukazuje na to da su neki evropski komesari i gotovo svi eksperti koji savetuju Evropsku komisiju zapravo finansijski vezani za prehrambenu industriju.

Šta čeka Srbiju koja se nada ulasku u EU, da li će biti primorana da prihvati GMO u tanjiru?

- U Evropi ima zemalja koje su to odbile. U Austriji nema GMO. Mi imamo jedan tekst, ja sam bila izvestilac u EP, koji treba da omogući državama i regionima da zabrane GMO na njihovoj teritoriji. Taj je tekst izglasan u EP, ali je blokiran na nivou Saveta ministara EU. Srbima bih rekla isto što i Francuzima ili drugim Evropljanima, a to je da treba pružiti otpor. Treba insistirati na obaveznom stavljanju etiketa na proizvode sa GMO, a potrošači treba da odbiju da kupuju GMO. Treba se boriti kako ne bi bilo GMO u Srbiji, kao što je nema u Austriji i u skoro svim evropskim državama.

Srbija će ulaskom u Svetsku trgovinsku organizaciju morati da dozvoli promet GMO?

- Postoje dve stvari. Jedna je uzgajanje GMO, a druga je prodaja i promet. To nije isto. Na primer, jedna zemlja može danas da zabrani uzgajanje GMO na svojoj teritoriji. Soja i kukuruz koji dolaze iz SAD uglavnom su GMO koji nemaju etiketu jer su namenjeni stočnoj ishrani. Jedna sam od onih koji se bore da u EU bude uvedena obavezna etiketa kao što je to sada slučaj sa proizvodima za ljudsku ishranu.

Da li postoje dve vrste stručnjaka, oni koji imaju interese i oni koji su nezavisni?

- Naravno da su sukobi interesa ogromni u tom domenu. Izvestan broj evropskih institucija je to priznao. Ti stručnjaci su plaćeni da bi rekli da nema problema ili da nije utvrđeno da ih ima. Nezavisni stručnjaci nemaju novca da vrše istraživanja. To tako funkcioniše na isti način kad je reč o duvanu ili klimatskim promenama. Velike industrijske grupe dobro su organizovane i na nama građanima - na civilnom društvu je da se organizujemo protiv njih.

Organizovana prevara

- Velike industrijske grupe diktiraju pravila igre, parametre koji su tako napisani da nikada nije bilo nikakvog problema. A zapravo je reč o ogromnoj i organizovanoj prevari koju su institucije javne vlasti, nažalost, prihvatile - kaže Lepažova.

Namešteni eksperimenti

- Do sada je EU izdavala dozvole za GMO na osnovu studija proizvođača koje nikada nisu trajale duže od tri meseca. Eksperiment dr Seralinija na pacovima, prvi koji je trajao dve godine, pokazao je da postoje teške zdravstvene posledice upotrebe GMO. Evropska agencija za bezbednost hrane zbog sukoba interesa svojih članova i dalje se vrši pritisak da GMO dobiju dozvolu za EU bez ikakve eksperimentalne studije na duži rok - upozorava sagovornica "Vesti".

N. Jokić
Izvor: vesti-online.com

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari