Evropske svinje uništile srpske seljake

Evropske svinje uništile srpske seljake

Dok srpski stočari ne znaju kako da prodaju tovljenike, supermarketi i mesare u otadžbini preplavljeni su mesom uvezenim iz belog sveta, pre svega iz zemalja EU. Profesor dr Miladin Ševarlić takav trend objašnjava sankcijama koje je Brisel uveo Rusiji.

- Evropski farmeri sada imaju problem gde da prodaju višak mesa i traže nova tržišta. Među prvima na spisku našla se Srbija čiji su stočari ispali kolateralna šteta - objašnjava Ševarlić.

Među njima su i uzgajivači svinja kojima su vlasti najavile podršku u izvozu za Rusiju, ali se to izjalovilo. Za svinje koje su srpski seljaci utovili sada nisu zainteresovani ni Evropska unija, ni Rusija, a ni domaći klaničari koji radije uvoze žive svinje iz EU koje su znatno jeftinije.

Uvoz 470.000 komada tovljenika u Srbiju u prvih deset meseci prošle godine doveo je pada cene i smanjenja broja priplodnih krmača.

Naime, prerađivači su uvezli 280.000 tovljenika težih od 100 kilograma po komadu, a 190.000 tovljenika su uvezli kroz meso. Srpski seljaci od nakupaca dobijaju manje od jednog evra po kilogramu žive vage, država im nudi 1,2 evra ali moraju da čekaju nekoliko meseci da bi dobili novac.

Ševarlić podseća da Srbija ne može meso uvezeno iz EU da prodaje u Rusiju, jer Rusi traže isključivo meso iz naše zemlje, ali može u druge zemlje CEFTE (BiH, Albanija, Makednija.....).

- Ako nema subvencija i pomoći domaćim stočarima, logično je da će doći do propadanja stočnog fonda - prognozira Ševarlić i navodi da bi država morala da preispita uvoz mesa i ograniči ga vremenski i količinski. On smatra da je to jedino razumno rešenje, inače će se stočni fond u Srbiji i dalje osipati.

Nakupci kupe kajmak

Ševarlić navodi da su srpski seljaci prinuđeni da svoju stoku dovoze u gluvo doba na stočne pijace, najčešće iza ponoći, i prodaju ih nakupcima ispod cene.
- U 28 okruga Srbije postoje republički veterinarski inspektori, ali na žalost nakupci kupe kajmak. Štetuju svi, a najviše seljaci i potrošači koji ne jedu domaće sveže meso - tvrdi Ševarlić.

Istekao rok trajanja

U Srbiju iz uvoza, raznim kanalima, preko Kosova i crnogorskih luka, stiže i meso i mesne prerađevine lošeg kvaliteta kome se bliži rok trajanja ili je već istekao. Tako se u mnogim mesarama našla sumnjiva piletina iz Južne Amerike, govedina iz Brazila i Argentine, zemalja koje dozvoljavaju upotrebu GM stočne hrane.

Izvor: vesti-online.com


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari