Genetski nemodifikovane sirovine - šansa Srbije u Rusiji

Genetski nemodifikovane sirovine - šansa Srbije u Rusiji

Najveći dobitnik nakon Putinove posete Srbiji je Ministarstvo poljoprivrede, tvrdi profesor Miladin Ševarlić


Beograd - Nakon posete ruske državne delegacije koju je predvodio predsednik te zemlje Vladimir Putin, najveći dobitnik je srpsko Ministarstvo poljoprivrede, ocenio je juče savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu Miladin Ševarlić.

- Ono što je mnogim medijima promaklo jeste to da su Ministarstvo poljoprivrede i naše institucije nadležne za kontrolu kvaliteta dobile pravo da umesto ruskih kolega odrade deo poslova oko izdavanja izvoznih saglasnosti i to za čitavu Carinsku uniju, kojoj osim Rusije pripadaju i Kazahstan i Belorusija. Time je našim organima vraćen kredibilitet koji je nedavno bio ozbiljno poljuljan zbog afere sa reeksportom mesa - objašnjava Ševarlić.

On dodaje da je od velikog značaja i najava da će ruski investitori značajnije ulagati u srpski agrar, pre svega u prerađivačke kapacitete u stočarstvu gde su oni dugoročno izvozno zavisni.

- Za Srbiju bi bilo izuzetno značajno da uđu u sektor proizvodnje mineralnih đubriva, koje nama nedostaje, a Rusija ima izvozni suficit. Očekujem zato da će biti zainteresovani za pančevačku Azotaru i fabriku u Prahovu. Ali, tu su i druge mogućnosti, prerađivački kapaciteti Srbijanke iz Valjeva, Budimke iz Požege, uljare iz Golupca, koja može da bude posebno interesantna zbog mogućnosti transporta Dunavom, ali i zato što ne radi proizvodnju niti rafinaciju već samo flaširanje. Za Ruse, koji su veliki proizvođači raznih ulja, među kojima mnoga nisu ni prisutna kod nas, poput slačice, to bi značilo veću mogućnost plasmana - objašnjava Ševarlić, koji je i počasni profesor Državnog agrarnog univerziteta u Volgogradu.

Naš sagovornik ističe da je zeleno svetlo dato i za veći izvoz mesa i mleka, ali dodaje da Rusija godišnje uveze oko 1,1 milijardu kilograma tih proizvoda vrednih oko 4,5 milijardi dolara. "Celokupna srpska proizvodnja tih namirnica, da se ni gram ne zadrži kod nas, ne bi mogla da podmiri nedostajuće količine na ruskom tržištu, a da bi bar delimično iskoristili te mogućnosti potrebno je dugoročno investiranje", kaže Ševarlić i podseća da samo u govedarstvu ciklus traje sedam godina.

Da su srpski agrarni potencijali skromni za potrebe ruskog izvoza bio je svestan i Putin, ali je on mimo potpisanih sporazuma i protokola, prilikom posete i obraćajući se javnosti uputio i dodatni podsticaj pozivajući naše proizvođače da iskoriste sankcije koje postoje u trgovanju sa EU, a investitore sa Zapada da ulažu u Srbiji i tako obezbede plasman svojih brendova. Ševarlić kaže da to ne znači da će oni robu proizvedenu u svojoj zemlji moći da prodaju Rusima preko Srbije, ali da bi osnivanjem firmi kod nas mogli da nađu put do ruskih kupaca.

- Srbija je jedina zemlja među kandidatima i članicama EU koja sa Ruskom Federacijom ima potpisan sporazum o bescarinskom izvozu, pa je njena roba na tom tržištu u startu privilegovana i jeftinija. Putin je proizvođače sa Zapada pozvao da i to iskoriste. Činjenica je da su neki od njih to shvatili mnogo ranije, na primer slovenački i hrvatski privrednici su već dugo prisutni, tim pre što su za njih izvori finansiranja iz EU bili daleko povoljniji pa su mogli da ulažu. Sada je pak za očekivanje da će i deo zapadnoevropskog kapitala doći u Srbiju, a verovatno je i da će mnogi farmeri iz Unije da iskoriste sankcije i nama ponude stočni podmladak, kukuruz i soju, ali kao genetski nemodifikovane sirovine, jer je Rusija, iako članica Svetske trgovinske organizacije, postavila ozbiljnu branu za GMO - ističe profesor Ševarlić.

Prodaja znanja

- Posle posete državne delegacije Rusije očekuje se da će Srbija moći da u tu zemlju izveze veće količine sadnog materijala i semena, što je najprofitabilniji deo ugovorenih poslova u agrobiznisu, jer je reč o prodaji znanja, kaže profesor Miladin Ševarlić.

Nonsens

- Ne verujem da će sankcije dugo opstati, jer one nisu u interesu ni Rusije ni zemalja sa Zapada, tim pre što ih prati nonsens da su uvedene zbog rusko-ukrajinske krize, a da pritom iste mere te dve zemlje jedna drugoj nisu uvele - podseća profesor Ševarlić.

Autor: M. N. Stevanović
Foto: Miloš Milivojević
Izvor: Danas 

PPNS/M. M. ŠEVARLIĆ: NEOPHODAN JE SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA ZA SRBIJU BEZ GMO


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari