GMO - crni dani za Evropsku uniju

GMO - crni dani za Evropsku uniju

Birokratija Evropske unije koja je omogućila da se GM kukuruz ubuduće seje i u zemljama koje pripadaju toj zajednici izazvala je šok i nevericu kod boraca protiv te vrste hrane u Srbiji.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta i jedan od najžešćih boraca protiv GM hrane dr Miladin Ševarlić kaže da je razočaran.

- Ovo su ne samo crni dani za demokratiju Evropske unije, nego i za celo čovečanstvo. Šokiran sam i dobro ću razmisliti da li ću u budućnosti podržavati procese vezane za evropske integracije. Dosada je EU odolevala prodoru te vrste hrane - kaže za "Vesti" Ševarlić.

Naš sagovornik, koji je i predsednik Društva agroekonomsita Srbije, podseća da se više od 100 gradova u Srbiji izjasnilo protiv ovakve hrane.

- U svetu je korišćeno 30 modela GM, a dominantni su kukuruz, soja, uljana repica, krompir i pirinač, koji su uništili više od 40.000 autohtonih sorti i hibrida dobijenih putem selekcije, i nekoliko miliona jedinki neagrarnih biljnih vrsta - navodi Ševarlić.

On kaže da postoje i dokazi da su u fetusu i mleku majki dojilja nalaze recidivi ukoliko su konzumirale ovu vrstu hrane, a GM hrana nije razgradiva u crevnom traktu životinja.

To su, navodi Ševarlić, krunski razlozi zbog čega ne treba dozvoliti ulazak ove vrste hrane u Srbiju.

- Nažalost, moćne američke kompanije još jednom su demonstrirale svoju moć kada su uspele da izdejstvuju gajenje GM kukuruza u EU, iako nije sigurno da će se to dogoditi zbog komplikovane procedure - kaže Ševarlić.
 

Vesti onlajn

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari