GMO isključivo naša odluka (TV Kanal 9, Novi Sad)

GMO isključivo naša odluka (TV Kanal 9, Novi Sad)

Najava usklađivanja zakona o genetski izmenjenim organizmima sa zakonodavstvom Evropske unije ne znači apriori i obavezu gajenja GMO proizvoda - poručio je, gostujući u emisiji "Otvoreni ekran", profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Miodrag Dimitrijević

Nakon skrininga domaćeg zakonodavstva, Evropska unija insistira da Srbija izmeni i Zakon o genetski izmenjenim organizmima, kako bi bio usaglašen sa evropskim standardima, a o čemu je nedavno govorio i državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović.

Imajući u vidu činjenicu da je u našoj zemlji zabranjen promet GMO proizvoda, profesora dr Miodraga Dimitrijevića smo pitali da li to znači da bi po novom zakonu promet genetski modifikovanih organizama bio dozvoljen?

Šta mi moramo, a šta ne moramo zavisi isključivo od stepena našeg suvereniteta? A šta u kontekstu funkcionisanja same Evropske unije znači usklađivanje zakonske regulative?

Po rečima Dimitrijevića, kada jedna zemlja zabrani gajenje modifikovanih genetskih organizama to automatski znači i ograničavanje semenskog prometa za njihov uzgoj.


Izvor: kanal9tv.com

PPNS/O GMO - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ:

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari