Moramo racionalno da koristimo poljoprivredno zemljište, prirodno neobnovljiv resurs

Moramo racionalno da koristimo poljoprivredno zemljište, prirodno neobnovljiv resurs

TV KCN - Srbija on line
Gost: prof. dr Miladin M. Ševarlić

TVKCN

U okviru izrade većeg broja posebnih tematskih studija na osnovu podataka popisa poljoprivrede 2011. godine, RZZS objavio je studiju "Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji", autora prof. dr Miladina M. Ševarlića. Upravo je profesor Ševralić bio gost u emisiji "Srbija online" u kojoj je izneo neke od zaključaka ove studije. Kako je naveo neki od podataka su razočaravajući. "Na osnovu analiza možemo da konstatujemo da je u 50-godišnjem periodu posle zadnjeg popisa poljoprivrede od 1960. do ovog popisa poljoprivrede 2012. godine, Srbija izgubila oko milion i po hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta", naveo je gost. Država bi, prema njegovim rečima, morala odgovornije da se ponaša prema korisnicima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta jer neko može da bude nesavestan vlasnika, ali država ne sme da prepusti odgovornost samo njemu, već mora da postoji kontrola i da se sprovode neophodne mere, rekao je on.

M. M. Š: "Prvi put posle Drugog svetskog rata popis je pokazao da postoje poljoprivredna gazdinstva koja u svom posedu imaju dve i po hiljade hektara zemljišta... Sa aspekta socijalno-ekonomskih odnosa, pitanje je kako su došli do tolikih površina za desetak ili 15 godina, a da nikada nisu bili poreski obveznici za porez na ukupan prihod građana. Pitanje je kako su stekli taj kapital kojim su kupili to poljoprivredno zemljište."


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari