Političke partije - najveća akcionarska društva

Političke partije - najveća akcionarska društva

Prof. dr Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta i član Upravnog odbora Društva srpskih domaćina, govori za "Domaćin serbski"

- Sa aspekta srpskih domaćina, veliki problem je politički sistem u kome se političke partije, bilo da su u opoziciji ili na vlasti, ponašaju kao zatvorena akcionarska društva. Predsednik partije je vlasnik zlatne akcije, članovi Glavnog odbora su mali akcionari, a članstvo je sirotinja raja koja od jednog do drugog predizbornog mitinga talambasa za jedan sendvič i flašicu osvežavajućeg napitka, da ne kažem kojeg. Pritom, u Srbiji jedna trećina od 168 opština nema nijednog poslanika, a u Skupštini ima 250 poslaničkih mesta. Ko štiti njihove interese? Ko vodi računa o njihovom razvoju? Znači, trebalo bi da bude 250 izbornih jedinica, ili 150 ako treba da se smanji broj članova parlamenta, da se poslanici biraju lično, po imenu i prezimenu u svojoj izbornoj jedinici, a onda neka njihove partije hvale svog kandidata, pa ćemo da vidimo koga će birači izabrati. Uveren sam da se na lokalu donose najdemokratskije odluke, daleko demokratskije nego na nivou države, i pod mnogo manjim uticajem lobističkih grupa i inostranog faktora ili multinancionalnih korporacija.Razgovor vodila: Nevenka Stojčević
Izvor: Društvo srpskih domaćina


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari