Potrebno milijardu evra za preporod agrara

Potrebno milijardu evra za preporod agrara

BEOGRAD - Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić smatra da bi u ovoj i u narednoj godini trebalo uložiti oko milijardu evra u poljoprivredu i prehrambenu industriju, jer bi, kako je istakao, taj novi investicioni ciklus preporodio srpski agrar.

Ševarlić je Tanjugu kazao da bi se te investicije vrlo brzo isplatile, jer tržište hrane spada u brzo rastuća tržišta.

Prema njegovim rečima, mogli bismo naći investitore koji su pre svega zainteresovani da proizvodi iz Srbije budu u što većoj meri prisutni na tržištu Ruske Federacije i zemalja carinske unije, koja obuhvata i Belorusiju i Kazahstan, kao i tržištu afričkih zemalja.

Ševarlić kao modele unapređenja srpske poljoprivrede vidi organsku proizvodnju i razvijanje intenzivne poljoprivredne proizvodnje, pre svega semena, sadnog materijala, odnosno formiranje reprocentara u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i eventualno vinogradarstvu.

Učešće površina pod organskom poljoprivrednom u ukupnom obradivom zemljištu u Srbiji je simbolično, dok u Austriji i nekim drugim zemljama organska proizvodnja učestvuje sa više od jedne trećine u ukupnoj proizvodnji, naveo je Ševarlić.

On je precizirao da se pod organskom proizvodnjom u Srbiji trenutno nalazi 10.000 hektara sa nešto većim površinama koje su u fazi konverzije iz konvencionalne ka organskoj poljoprivredi, ocenivši da bi u srednjoročnom periodu trebalo obezbediti od 100.000 do 150.000 hektara sertificiranih površina za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Organski proizvodi iz Srbije se najviše izvoze u zapadnu Evropu, a i druga tržišta su otvorena za te prehrambene proizvode, napomenuo je Ševarlić.

On je rekao da model organske proizvodnje zahteva nešto veće radno angažovanje, ali i dodao da je to proizvodnja koja je tržišno rastuća i ima obezbeđen plasman.

Kada je reč o drugom modelu razvoja poljoprivrede - intenzivnoj proizvodnji, Ševarlić je istakao da bi te investicije omogućile veću zaradu jer bismo izvozili proizvode više faze prerade, kao i upošljavanje većeg broja ljudi.

Bez investicija u više faze prerade i u lanac logističko-otkupno-doradno-distributivnih centara, naša ustinjena gazdinstva ne mogu doći do izražaja kao potencijalni proizvođač tržišnih viškova, zaključio je Ševarlić.

Izvor: Tanjug
Foto: rtv.rs

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari