Povećanje izvoza srpskog agrara u Rusiju moguće

Povećanje izvoza srpskog agrara u Rusiju moguće

Srbija bi mogla da poveća izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju samo ukoliko poveća ulaganje u agrar i revitalizuje zadružni sektor, izjavio je danas agroekonomista i savetnik Ekonomskog instituta u Beogradu Miladin Ševarlić.

"Takve promene u domaćoj poljoprivredi bi u nekoliko narednih godina mogle da omoguće povećanje srpskog izvoza na rusko tržište dva puta i to bez narušavanja sadašnjih trgovinskih odnosa sa drugim zemljama", kazao je Ševarlić agenciji Beta.

Ševarlić je to rekao povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putin da Srbija može iskoristti povoljan trenutak za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Ševarlić je dodao da Srbija još nije u potpunosti iskoristila mogućnost za izvoz agrarnih proizvoda koji joj pruža sporazum o bescarinskom pristupu tržištu Rusije i Carinske unije.

Po njegovim rečima, 20 godina tranzicije i loša privatizacija poljoprivrede Srbije urušili su veliki deo domaćeg agrara i smanjili potencijal za izvoz, posebno na zahtevno rusko tržište.

Ševarlić je kazao da je najveći problem domaće poljoprivrede stanje stočarstva koje je, zbog višegodišnje neodgovorne agrarne politike, dospelo na najniže grane u svojoj istoriji.

"Nadam se da će mere agrarne politike i nesmanjivanje poljoprivrednog budžeta u narednim godinama omogućiti oporavak stočarstva i ukupne poljoprivrede", rekao je Ševarlić.

Ukazao je da bi istovremeno trebalo raditi na oporavku zadrugarstva kako bi mogli da se proizvodi malih proizvođača plasiraju na inostrana tržišta, te i u Rusiju.

Objasnio je da bi zadružni proizvodi mnogo malih proizvođača mogli da se ujednače po kvalitetu i asortimanu i da se izvoze u Rusiju pod zajedničkom robnom markom.

Ševarlić smatra da bi moglo da se poveća ulaganje i ruskih investitora u poljoprivredu Srbije, posle 15 godina dominacije ulagača iz zapadnih zemalja.

On je kazao da je do sada Srbija na rusko tržište najviše izvozila sirovo i prerađeno voće i povrće.

Ukupna robna razmena poljoprivreednih proizvoda između Srbije i Rusije 2013. godine bila je 271 miliona dolara, što je 25 odsto više nego godinu dana ranije.

Izvor: novimagazin.rs
Foto: Zoran Petrović 

PPNS/M. M. ŠEVARLIĆ: NEOPHODAN JE SAVEZ OPŠTINA I GRADOVA ZA SRBIJU BEZ GMO


Privremeni sajt KRAGUJEVAC BEZ GMO od 31. maja 2014. godine ima novu, trajnu adresu. Ubuduće, aktuelnosti o GMO pratite na portalu PRVI PRVI NA SKALI, po odeljcima ● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (na srpskombez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove) 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari