Poziv za obeležavanje Međunarodnog dana zadrugarstva

Poziv za obeležavanje Međunarodnog dana zadrugarstva


"Udruživanje je zakon života na kome se temelji svekoliki napredak"!

(na Domu zadrugara u Sićevu, 1930)
 

Međunarodni dan zadrugarstva se u svim državama prigodno proslavlja svake prve subote u julu mesecu od 1923. godine, a Organizacija ujedinjenih nacija ga je od 1995. godine proglasila i za Svetski dan zadrugarstva (International Day of Co-operatives).

Tri nacionalne naučno-stručne organizacije u čijim programskim ciljevima je i oblast zadrugarstva:

  • najstarija Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije (SPITS, osnovan 1868. kao Društvo za poljsku privredu);
  • Društvo agrarnih ekonomista Srbije (DAES, osnovano 1992); i
  • tematski najobuhvatniji Zadružni pokret (ZP, osnovan 2010) – koji nastavlja tradiciju prvih zadrugara iz Bačkog Petrovca (1846) i Vranova (1894),

povodom Međunarodnog dana zadrugarstva 2015. organizuju Sabor zadrugara i udruženih poljoprivrednika Srbije u subotu 4. jula od 10 do 17 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Sabor će biti organizovan u saradnji sa Gradom Beogradom (Sekretarijatom za privredu-Upravom za poljoprivredu, JKP "Gradske pijace") i drugim suorganizatorima.

Međunarodni zadružni savez i Organizacija ujedinjenih nacija saglasili su se da Međunarodni dan zadrugarstva 2015. obeleže pod sloganom "Birajte zadrugu, birajte jednakost" ("Choose co-operative, choose equality"), sa ciljem "da se poveća svest o zadrugama i promoviše pokret za uspeh ideala međunarodne solidarnosti, ekonomske efikasnosti, jednakosti i mira u svetu i da se ojačaju i prošire partnerstva između zadružnih pokreta u svetu i drugih aktera, uključujući vlade, na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou."

Zainteresovane zadružne saveze, zadruge, udruženja ili grupe proizvođača molimo da popune prijavu i dostave na mejl spits.office@gmail.com najkasnije do četvrtka 2. jula u 12 časova.

Na osnovu prispelih prijava i drugih aktivnosti organizatora, svi prijavljeni učesnici će 3. jula dobiti detaljan program prvog Sabora zadrugara i udruženih poljoprivrednika Srbije i uputstva u vezi njihovog nastupa.

Učešće na Saboru je slobodno i bez naknade za sve prijavljene učesnike. Organizatori Sabora nisu u mogućnosti da snose troškove putovanja i ishrane za učesnike. Organizatori pokrivaju sve troškove obezbeđenja izložbenog prostora – bez zakupa učesnika.

Molimo učesnike Sabora da, po mogućstvu, budu u narodnim nošnjama svoga kraja, i da prijave svoja KUD ili grupe koje će izvorno promovisati i kulturu njihovog regiona.

Sabor je i šansa da okupljeni zadrugari i udruženi poljoprivrednici:

  • uspostave neposredan međusobni kontakt i kontakt sa potrošačima Beograda,
  • čuju poruke povodom Međunarodnog dana zadrugarstva i zadrugarstva i udruživanja uopšte,
  • postavljaju pitanja i dobiju odgovore o zadrugarstvu, poljoprivredi i selu,
  • prikažu svoje proizvode, svoju kulturu i život u lokalnoj zajednici,
  • daju izjave novinarima,
  • ukažu javnosti da zadrugarstvo i udruživanje u Srbiji imaju:

       - dugu i bogatu tradiciju,
       - uspehe i probleme u sadašnjem razvoju,
       - perspektivu i nužnost zajedničkog organizovanja za održiviji ekonomski, socijalni i kulturni razvoj                udruženih malih proizvođača i njihovih lokalnih zajednica.

Za detaljnije informacije o skupu molimo da se informišete na 0113230119 i 0631064026 (kontakt- osoba: Biljana Radojević).

PRILOG: PRIJAVA ZA SABOR ZADRUGARAVIDEO: ICA INTERNATIONAL DAY OF CO OPERATIVES 2015


Za Organizatore,
Prof. dr Miladin M. Ševarlić, predsednik SPITS 

prva zadruga 
STRATEGIJA RAZVOJA ZEMLJORADNIČKOG ZADRUGARSTVA U REPUBLICI SRBIJI - DAES, 2012.

 

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari