Prof. dr Miladin Ševarlić dobitnik eko-priznanja ’Zeleni list’

Prof. dr Miladin Ševarlić dobitnik eko-priznanja ’Zeleni list’

Godišnje priznanje za zaštitnika životne sredine "Zeleni list" za 2014. godinu, koje dodeljuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine, uručeno je 11. maja pojedincima, institucijama i udruženjima za zalaganja u očuvanju životne sredine i zdravlja građana.

U saopštenju se navodi da su nagradu "Zeleni list" dobili dugogodišnja autorka emisije "Eko karavan" na RTS-u Dragana Vasiljević za predstavljanje prirodnih lepota Srbije i ukazivanje na ekološke probleme koje odgovorni ne rešavaju, kao i Slobodan Aranđelović i kompanija za preradu opasno otpada Junirisk (Yunirisk) za odgovornost u poštovanju ekoloških zakona.

Naradu su dobili i advokat Sreten Đorđević, za aktivnu borbu u ostvarivanju ekoloških prava građana, zatim Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", za pokazanu stručnost i brzo delovanje u smanjenju posledica katastrofalnih poplava, Nacionalni park "Tara", za uspešno otklanjanje posledica požara pošumljavanjem na nepristupačnim terenima, kao i Dejan Maksimović i Ekološki centar "Stanište" iz Vršca, za osnaživanje lokalnih zajednica da reše probleme koji ometaju aktivan rad na zaštiti životne sredine.

Nagrada je pripala i Zoranu Martinovu i Udruženju paraplegičara i kvadriplegičara "Banat" za akciju "Čep za hendikep" koja pomaže osobama u kolicima i podiže svest građana o važnosti reciklaže, kao i Dragani Milićević iz Kruševca, za posvećenost radu sa decom i mladima, brojne publikacije na temu ekologije i mentorstvo u domaćim i evropskim projektima, Harunu Fijuljaninu iz Novog Pazara, za višedecenijsku zaštitu i oplemenjivanje životne sredine kroz mnoge akcije koje je organizovao i u kojima je učestvovao i profesoru Miladinu Ševarliću agroekonomisti, za uporno, dosledno i argumentovano protivljenje prometu i uzgoju GMO u Srbiji. Etiketu "Crni list", za najvećeg zagađivača godine, dobila je Komunalna policija Beograda zato što i posle pet godina njenog postojanja nije uspostavljen komunalni red u glavnom gradu.

Posthumno, specijalno priznanje "Zeleni list" dodeljeno je Miodragu Radulovačkom, obnovitelju kulturne baštine i zadužbinaru Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima, koji nosi njegovo ime.

Izvor: zelenasrbija.rs

OBRAZLOŽENJE ORGANIZATORA
Dobitnik: prof. dr Miladin Ševarlić, agroekonomista

Sve svoje stručno znanje, kao i ljubav stečenu detinjstvom provedenim na selu, ulaže u odbranu zemlje i domaćih poljoprivrednih proizvoda, ugroženih interesima korporacija koji se ostvaruju na štetu poljoprivrednih proizvođača i građana.

Oštar i otvoren kritičar, u brojnim javnim nastupima aktivno se protivi legalizaciji GMO u Srbiji, zagovara osnivanje nacionalne zadruge i vraćanje starog sjaja uništenom zadrugarstvu.

Na njegovu inicijativu, tri četvrtine srpskih opština potpisalo je Deklaraciju protiv GMO.

Osim što je pokretač brojnih protesnih aktivnosti u cilju spasavanja zemlje od prodaje strancima bez ikakvih ograničenja, zaštite sela i domaćih poljoprivrednih proizvoda, podržava i druge u sličnim inicijativama.


PPNS/M . M. ŠEVARLIĆ

- (Dobitnik sam) u znak priznanja za zasluge za zaštitu životne sredine, pre svega za kampanju koju sam vodio i organizovao uz pomoć brojnih ekoloških aktivista i portala "Prvi Prvi Na Skali" iz Kragujevca koji je je posvećen i genetički modifikovanim organizmima (GMO). Dakle, 123 opštine u Republici su usvojile Deklaraciju protiv GMO. Na toj teritoriji živi 85 odsto stanovništva i 83 odsto poslanika u Skupštini Srbije. Ja se nadam da, ako su oni zaista predstavnici njihovih lokalnih samouprava, da neće glasati za promene Zakona o GMO jer ih na to obavezuju ove Deklaracije njihovih lokalnih samouprava. Tema je izuzetno aktuelna zbog toga što će 21. vek ostati prepoznatljiv, to se vidi već na početku ovog veka, po tome što će najveći broj bolesti dolaziti iz tanjira. 

VIDEO


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari