Šteta od 15 milijardi evra zbog nekorišćenja oranica

Šteta od 15 milijardi evra zbog nekorišćenja oranica

BEOGRAD - Srbija je u poslednjih 50 godina izgubila 15 milijardi evra samo po osnovu nekorišćenja poljoprivrednog zemljišta, izjavio je danas agroekonomista Miladin Ševarlić.

Ševarlić je, na promociji publikacije "Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji", čiji je autor, naglasio da gubitak po tom osnovu iznosi 1,5 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

On je naglasio, da se prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, 424.000 hektara poljoprivrednog zemljišta ne koristi, a to je svaki deveti hektar.

"Morali bismo da povedemo mnogo više računa o prehrambenoj održivosti jer 25 oblasti u Srbiji nisu prehrambeno održive, i 45 od 165 opština u zemlji, takođe, nisu prehrambeno održive", rekao je Ševarlić.

On je podsetio da je za prehrambenu održivost jednog stanovnika potrebno 20 ari obradive površine a to nameće potrebu da se daleko odgovornije odnosimo prema poljoprivrednom zemljištu, jer je ono neobnovljiv resurs.

Država bi, prema njegovim rečima, morala odgovornije da se ponaša prema korisnicima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta jer neko može da bude nesavestan vlasnika ali država ne sme da prepusti odgovornost samo njemu, već mora da postoji kontrola i da se sprovode neophodne mere, rekao je on.

Studija "Poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji" jedna je od publikacija koja je urađena zajedno sa Republičkim zavodom za statistiku, nakon Popisa poljoprivrede iz 2012. godine.

Direktor tog zavoda Miladin Kovačević rekao je da je ovo jedna od važnih analiza na kojima je zavod radio i ukazao da je saradnja sa stručnjacima najbolji način da se dođe do veoma korisnih studija.

Kovačević je podsetio da je poljoprivedno zemljište naš najveći resurs, a ova studija omogućiće bolje planiranje u delatnosti poljoprivrede a biće i vredno štivo u procesu priključivanja naše zemlje EU.

On je podsetio da je popis poljoprivrede 2012. godine urađen uz veliku pomoć EU koja je i finansijski pomogla.

Studija je, između ostalog, pokazala da porodična poljoprivredna gazdinstva dominiraju u ukupnoj površini raspoloživog zemljišta i to u procentu od 66,2 odsto od ukupno raspoloživog poljoprivrednog zemljišta - udeo vlastitog zemljišta je 60,2 odsto a zemljišta uzetog u zakup 69,7 odsto.

Foto: Zoran Petrović
Izvor: Tanjug 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOSTPPNS/M. M. ŠEVARLIĆ - RANIJE OBJAVE

  • SA SVAKOM NOVOM STRATEGIJOM SVE MANJE SELA I SELJAKA
  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • ’PROPISE ŠTELUJU ZA KRUPAN KAPITAL’

DETALJNIJE


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMO/videobez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari