Analiza prisustva GMO u hrani ili sirovinama - usluga Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

Analiza prisustva GMO u hrani ili sirovinama - usluga Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, posetio je Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) i tokom obilaska laboratorija i razgovora sa rukovodstvom Instituta, informisan je o uspostavljanju laboratorije tečnog i gasnog hromatografa sa ciljem utvrđivanja nivoa pesticida, mikrotoksina, etarskih ulja i drugih elemenata, prisutnih u hrani ljudi i životinja. Ova najsavremenija laboratorijska oprema biće kupljena sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, objavljeno je danas na sajtu Sekretarijata.

Ukazujući na značaj ove institucije sekretar Milošević je tom prilikom naglasio:

- Ovo je na neki način srce naučnoistraživačke delatnosti, kada je reč o tehnološkim naukama. Takođe, ovaj Instutut permanentno ulaže u opremu i trudi se da nauka bude u funkciji zaštite i kvaliteta života ljudi, posebno unapređenja kvaliteta hrane.Foto: Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost

Milošević je dodao da je reč o primeru dobre saradnje onih koji svojim naučnoistraživačkim radom i potrebama tržišta signaliziraju politici projekte koji imaju visok stepen održivosti.

- Vrednost ovog projekta opremanja laboratorije iznosi 34 miliona dinara, i u većem delu (22 miliona) je realizovan u decembru 2020. godine. Pokrajinska vlada će preko Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost preostali deo, u iznosu od 12 miliona dinara, uplatiti u prvom kvartalu ove godine, zaključio je sekretar Milošević.

Dr Nebojša Ilić, v.d. direktor FINS-a, naglasio je da podrška kako moralna, tako i materijalna, koju pružaju Pokrajinska vlada i Sekretarijat doprinosi da Institut širi polje delatnosti u oblasti nauke, ali i u praktičnim stvarima, kao što je analiza kvaliteta i bezbednosti hrane.

- Oprema koju očekujemo, a koja je plaćena sredstvima Pokrajinske vlade, biće primarno fokusirana na analizu pesticida, zbog načina poljoprivredne proizvodnje koja ide na velike prinose, a predstavlja veliku opasnost za naše zdravlje, naglasio je Ilić.

Analize prisustva pesticida ili genetski modifikovanih organizama (GMO) u hrani od Instituta traže različiti korisnici njihovih usluga. - Obraćaju nam se tim povodom različiti proizvođači i snabdevači hranom, od velikih kompanija do onih manjih, kaže Ilić, pišu Novosti.

Ta referentna naučnoistraživačka ustanova pri Novosadskom univerzitetu dobila je ranije opremu za utvrđivanje prisustva GMO u hrani ili sirovinama od koje se ona pravi i ta nova laboratorija, u koju je uloženo 16 miliona dinara, ovih dana je nakon nešto dužeg postupka sertifikovanja proradila punim kapacitetom.

PRILOG NOVOSADSKE TELEVIZIJE


U predstavljanju održive proizvodnje i prerade biljnih proizvoda, unutar organizacije Instituta, na sajtu ove ustanove navedeno je da istraživanja u okviru ove jedinice slede kako svetske, tako i nacionalne prioritete razvoja u oblasti hrane, a to je održiva proizvodnja i prerada, čijim postavkama je organska proizvodnja najbliža.

Alternativne biljne vrste iz grupe cerealija (Triticum aestivum ssp. spelta) i pseudocerealija (Amaranthus sp., Fagopyrum sp.) ispituju se s aspekta: genetske divergentnosti i predodređenosti za gajenje u organskoj proizvodnji, skladišnog aspekta održivosti uz bioekološke metode zaštite, optimizacije tehnologije prerade uz kreiranje palete novih prehrambenih (organski sertifikovanih, GMO-free, gluten-free) proizvoda, kao i zahteva potrošača i tržišta u oblasti organskih proizvoda. Ekološki aspekt očuvanja životne sredine istražuje se kroz optimizaciju tehnologije ekstrudiranja i peletiranja sporednih proizvoda biljne proizvodnje.

Podsećamo, na FINS-u je 2019. godine otvorena laboratorija za molekularnu analizu hrane. Na otvaranju laboratorije, tadašnji direktor Olivera Đuragić istakla je da Institut ima više od 200 akreditovanih metoda kojima kontroliše kvalitet i bezbednost hrane na prisutvo mikroorganizama, teških metala i pesticida, a da će od tada laboratorija doprineti još jednom aspektu - genetski modifikovanim organizmima, uz genetsku identifikaciju mikroorganizama koji se nalaze u hrani, objavio je sajt Poljoprivredan info.

FINS je počeo rad kao samostalna organizacija 1. januara 2007. godine, a primljen je u sastav Univerziteta u Novom Sadu odlukom Saveta Univerziteta 21. decembra 2007. godine. FINS је naslednik prethodne institucije čija je prvobitna organizacija još ’50-tih godina prošlog veka bila u okvirima Zavoda za određene tehnologije, zatim kao Jugoslovenski institut za prehrambenu industriju i nakon toga kao deo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, pa sve do 2007. kada je prema novom zakonu o nauci postao samostalna institucija, podsetila je Đuragić u biltenu "Za našu zemlju" (januar 2019), čiji je izdavač Victoria Logistic. 


ARHIVA PPNS

REALIZOVANO U PERIODU OD 19. SEPTEMBRA DO 31. DECEMBRA
SRBIJA BEZ GMO - DVA ZAKONA, 20 GODINA (TV REZIME PROJEKTA, 26:57)

GALERIJA PPNS

ZAŠTITNICI ŽIVOTNE SREDINE 2019

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari