EU uvozi genetski modifikovanu soju!

EU uvozi genetski modifikovanu soju!

BRISEL - Evropska komisuja je donela odluku o odobrenju uvoza genetski modifikovane vrste soje, a tu odluku juče je donela Evropska komisija.

Zrna soje po imenu A25704-12, koje je razvila nemačka biotehnološka firma "Bajer kropsajens" sada mogu biti na evropskom tržištu kako bi u idućih deset godina bila upotrebljena za ljudsku ili životinjsku ishranu.

Evropska komisija je donela odluku nakon što ministri članica evropskog bloka nisu mogli da postignu dogovor o toj temi.

U slučaju kada su ministri blokirani u donošenju odobrenja o nekom određenom genetski modifikovanom proizvodu, donošenje odluke prelazi na Evropsku komisiju. Genetski modifisani organizmi /GMO/ veoma su osetljiva tema u Evropi.

Prema anketi agencije "Evrobarometar" sprovedene 2006. godine, većina Evropljana izražava zabrinutost zbog ove tehnologije, a samo 27 odsto su za njenu upotrebu, dok su i sami ministri podeljeni o ovom pitanju.

Evropska komisija je u više navrata dala svoje odobrenje nakon konsultacija sa Evropskom administracijom za bezbednost hrane /EFSA/. U avgustu 2007. godine EFSA je saopštila da je soja A25704-12 bezbedna za uvoz.

Određene zemlje evropskog bloka i pokreti za zaštitu ekologije optužuju vlasti da su pristrasne kada je reč o biotehnološkoj industriji i tvrde da EFSA daje odobrenje GMO bez provođenja potrebnih pretraga.

Protivnici GMO ističu da EFSA zasniva svoju istragu na podacima koje joj daje sama GM industrija.

Izvor: rtv.rs

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari