Frejk Janmat: Srbija će morati da promeni zabranu uvoza GMO

Frejk Janmat: Srbija će morati da promeni zabranu uvoza GMO

Sklapanje sporazuma EU i SAD o slobodnoj trgovini pozitivno će se odraziti i na Srbiju, i neće sniziti visoke evropske standarde bezbednosti hrane, zdravlja i zaštite potrošača, rečeno je danas na skupu o tom sporazumu u Beogradu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima o članstvu u EU Tanja Miščević je rekla na skupu da će Srbija ulaskom u Uniju postati deo zajedničkog sistema spoljne trgovine što će podrazumevati primenu trgovinskih sporazuma EU.

"Naš sistem sporazuma slobodne trgovine zamenjuju, kada postanemo članica, sporazumi o slobodnoj trgovini koje EU ima s trećim državama", rekla je ona na seminaru u Privrednoj komori Srbije o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstu (TTIP) EU-SAD.

Miščević je rekla da su mogućnosti velike i da bi Srbija mogla da u većom meri proširi trgovinu sa SAD i s drugim zemljama.

Podsetila je da je Srbija u ranoj fazi pregovora o članstvu u oblasti spoljne trgovinske politike, navodeći da je završen skrining za pregovaračko Poglavlje 30, o ekonomskim odnosima sa inostranstvom. "Ne vidimo većih problema u Poglavlju 30 osim što nismo članica Svetske trgovinske organizacije (STO)", rekla je ona.

Dodala je da se istovremeno s pregovorima o članstvu u EU vode i pregovori sa STO koji će, kako je ocenila, Srbiji omogućiti ispunjavanje standarda za Poglavlje 30.

Šef sektora za evropske integracije u Delegaciji EU u Srbiji Frejk Janmat je rekao da se, zbog različite strukture uvoza, pregovori o TTIP neće u većoj meri odraziti na evropsku pravnu tekovinu s kojom se Srbija usklađuje, niti na trgovinsku razmenu EU i Srbije.

"U celini, TTIP će bi pozitivan za Srbiju ne samo pošto postane članica EU, već i pre toga", rekao je Janmat.

Naveo je procenu Evropske komisije da će, zahvaljujući TTIP, globalni prihod porasti za 240 milijardi evra, od čega će koristi imati i druge zemlje.

Ponovio je da će Srbija u procesu evrointegracije morati da se uskladi sa EU u oblasti regulative genetski modifikovanih organizama koji su, kako je naglasio, restriktivni i rigorozni.

"Jedino što će morati da se promeni, jeste potpuna zabrana uvoza GMO koja je sada na snazi u Srbiji. Ali, kao što sam rekao, biće to snažan i kontrolisan režim za GMO u procesu usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom", rekao je Janmat.

Viši savetnik za promociju trgovine pri Ministarstvu spoljnih poslova Švedske, ambasador Junas Hafstrem rekao je takođe da će i Srbija imati koristi od TTIP i dodao da "svi očekuju da Srbija postane članica EU u narednim godinama".

Hafstrem je naglasio da je sporazum sa SAD nužan s obzirom na jačanje privreda azijsko-pacifičkog regiona, zbog kojih bi Evropa mogla da izgubi značaj.

"Evropa zato mora da osigura svoje mesto tako što će osnažiti trgovinske odnose sa SAD", rekao je on na seminaru koji su organizovale Ambasada Švedske u Srbiji i PKS.

Švedski diplomata je rekao da se u pregovorima o TTIP koji su počeli u junu 2013, razgovara o tarifama, otvaranju tržišta usluga što će omogućiti i lakše zapošljavanje stručnjaka na obe strane, kao i o javnim nabavkama.

Naglasio je da se ne razgovara o snižavanju visokih evropskih standarda koji postoje u oblasti hrane, zdravlja ili zaštite potrošača.

Hafstrem je ukazao i na potencijal sporazuma u oblasti energetike, jer bi, ako se uvrsti i to pitanje, sporazum mogao da otvori mogućnost za uvoz energenata iz SAD, što bi smanjilo energetsku zavisnosti Evrope od Rusije.

Izvor: Beta 

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari