Italijani sade lešnik u Krajini

Italijani sade lešnik u Krajini

Godišnje će plaćati 65.000 evra. Planiraju zasade na čak 3.000 hektara


MINISTAR poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i generalni direktor kompanije "Rigoni di Asiago" Andrea Rigoni potpisali su u Negotinu ugovor o zakupu 190 hektara zemljišta u državnoj svojini. Godišnje će plaćati zakup od 65.000 evra. Na ovoj površini, italijanska kompanija, jedna od najvećih u proizvodnji organske hrane, namerava da sadi lešnik.

Italijani imaju nameru da na ovom području organsku proizvodnju zasnuju na površini od čak 3.000 hektara.

- U Bugarskoj smo u poslednjih deset godina investirali 25 miliona evra. Ovde za početak zakupljujemo 190 hektara sa namerom da širimo površine - kaže Andrea Rigoni.

Kompanija "Rigoni di Asiago" namerava da na zakupljenoj površini investira u zalivne sisteme, a sa povećanjem proizvodnje, u zavisnosti i od kvaliteta roda, i u prerađivačke kapacitete.

- Ne radi se tek o pukom podizanju organskih zasada, već o planu za zaokruživanje procesa proizvodnje i izrada prerađivačkih kapaciteta. Cilj je da se organski proizvodi poreklom iz Srbije plasiraju ne samo na domaće, već i na evropsko i svetsko tržište. Ovo je važno i za naše poljoprivrednike iz Negotina, Bora, cele Timočke Krajine da se uključe i naprave dobru saradnju i kooperaciju sa ovom italijanskom kompanijom, jer će tako poboljšati kvalitet svoje proizvodnje i obezbediti siguran plasman svojih proizvoda - kaže ministarka Bogosavljević Bošković.

Italijani su pravilom prečeg zakupa došli do početnih 190 hektara na 20 godina, uz mogućnost obnove ugovora na još 20. Opština Negotin, inače, daje u zakup 653 hektara zemljišta u državnoj svojini, a ovih dana će ugovore o zakupu potpisati 27 poljoprivrednika. Ministarka poljoprivrede potpisala je ugovore o zakupu zemljišta i sa Ljiljanom Todorović iz Prahova i Slavišom Živanovićem iz Karbulova, koji u ataru Mihajlovca, odnosno Tamniča, nameravaju da se bave ratarskom proizvodnjom.

OZBILJNI PLANOVI

- IAKO smo prošli kroz tri vanredne situacije, nismo odustajali od toga da privučeno investitore u opštinu Negotin. Za početak je zakupljeno 190 hektara površina, na 20 godina. Od zakupnine 60 odsto ide republici, a ostatak našoj opštini. Oni su insistirali na zemljištu koje nije obrađivano 20 godina, s obzirom na to da će na njemu zasnovati organsku proizvodnju. Imaju ozbiljne i dugoročne planove zakupa velikih površina u našem kraju, jer im odgovara karakter zemljišta i klima - kaže predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović.

S. M. Jovanović
Izvor: Novosti

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari