Preprodati Imlek i Knjaz Miloš

Preprodati Imlek i Knjaz Miloš

Londonski investicioni fond „Mid Evropa partners” preuzeo i sve ostale fabrike iz sastava „Dunav hrana grupa” po, za sada, nepoznatoj ceni


„Dunav hrana grupa”, u čijem vlasništvu su srpske kompanije „Imlek”, „Mlekara Subotica” „Bambi” i „Knjaz Miloš”, kao i „Imlekove” mlekare u Republici Srpskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, juče je dobila novog gazdu – „Mid Evropa partners”. Kod nas je ovaj investicioni fond iz Londona, poznat kao bivši vlasnik kablovskog provajdera SBB-a, koga je prošle godine prodao američkoj investicionoj kompaniji „Kolberg Kravis Roberts” (KKR), na čijem čelu se nalazi bivši šef CIA Dejvid Peterus.

Za koliko novca je prodata „Dunav hrana grupa” nije rečeno. Saopšteno je samo da se zaključivanje transakcije očekuje u prvoj polovini ove godine.

– Akvizicija „Dunav hrana grupe” pokazuje našu odlučnost da nastavimo da podržavamo razvoj vodećih firmi u Srbiji i regionu, nakon veoma uspešne investicije u „SBB-Telemah grupu” – rekao je Robert Knor, partner „Mid Evrope” koji vodi investicije za jugoistočnu Evropu.

Srpska grupacija se, kako je dodao, odlično uklapa u njihove investicione kriterijume zbog vodećih brendova i snažnih tržišnih pozicija članica grupe.

U saopštenju je navedeno da „Dunav hrana” sa preko 400 miliona evra ukupnog prometa u 2014. godini predstavlja srpskog i regionalnog lidera na tržištu mleka i mlečnih proizvoda, konditorskih artikala, kao i mineralne vode i energetskih pića.

Zanimljivo je da je za „Salfordovu” „Dunav hrana grupu” prvobitno bio zainteresovan sadašnji vlasnik SBB, sa kojim se pre nekoliko meseci navodno razgovaralo o kupovini. „Blumberg” je u maju prošle godine objavio da „Dunav hrana grupa” (većinski vlasnik punionice vode „Knjaz Miloš”, „Imleka”, a preko njega posredno i „Bambija” i „Mlekare Subotica”) pregovara sa fondom KKR da proda udele u ovim kompanijama. Oni su tada objavili na svom sajtu „dogovor uključuje celu grupu kompanija, a pregovori bi mogli biti završeni za oko dve nedelje” rekao je „Blumbergov” izvor i dodao da se već radi na finansijskom paketu. Tada se spekulisalo da bi transakcija mogla da vredi oko 600 miliona evra.

Zašto je odustao KKR, koji je u ovom regionu većinski vlasnik „Junajted grupe” (dok je manjinski ostao u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj) nije poznato. Članice te grupe su SBB u Srbiji, „Telemah” u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, kao i „Total TV”. Nejasno je i to da li je ovo konkurisanje za kupovine istih kompanija slučajnost, kao i da li su ove kompanije na bilo koji način povezane. Na takav trag moglo bi da uputi to što, kako piše u pojedinim medijima, Džordž Soroš ima vlasničke udele i u jednoj i u drugoj.

„Mid Evropa partners” je investicioni fond fokusiran na centralnu Evropu i Tursku, sa sedištem u Londonu i predstavništvima u Budimpešti, Istanbulu i Varšavi. Od osnivanja 1999. godine rukovodio je ukupnim kapitalom od 4,2 milijarde evra. Prema pisanju medija, investitori u fondu su mnoge vodeće svetske osiguravajuće kuće, banke i penzioni fondovi. Trenutno ima vlasničke udele u kompanijama koje se bave mobilnom telefonijom u Litvaniji i Letoniji (Bite), fiksnom telefonijom i internetom u Mađarskoj (Invitel), laboratorijskom dijagnostikom u Slovačkoj i Češkoj (Alfa medical), proizvodnjom vitamina i minerala (Walmark) turizmom u Poljskoj, transportom u Mađarskoj....

O planovima sa „Dunav hrana grupom” se putem saopštenja nisu izjašnjavali. Ali trebalo bi podsetiti da je „Salford” praktično prvi investicioni fond koji je stigao na ovo tržište i od trenutka kada su kupili prve kompanije u javnosti se stalno spekulisalo kada će nastupiti momenat da su dovoljno zaradili, što znači da će sve kupljeno da preprodaju.

Za Fond se vezivalo ime i Borisa Berezovskog, poznatog ruskog tajkuna koji je u međuvremenu preminuo. Pre nekoliko godina čak je i rusko tužilaštvo zatražilo od ovdašnjih vlasti da se blokira raspolaganje akcijama „Dunav hrana grupe”, ali celo pravno zamešateljstvo oko toga nije dugo trajalo.

Prodaja „Imleka” bila je jedna od prvih privatizacija u Srbiji i ovu mlekaru je, kroz model interne dokapitalizacije, kupio investicioni „Salford” 2003. godine. To je bila privatizacija po starom zakonu kada se firma mogla kupiti bez tendera i aukcije. Potom je preko „Imleka” nastavio kupovinu mlekara po Srbiji. Sledeća na listi je bila subotička, a potom i Novosadska mlekara, koju je novi vlasnik zatvorio. Usledila je kupovina mlekare „Impaz” u Zaječaru i Zemunske mlekare. Investicioni fond „Salford” je u borbi za kupovinu „Knjaza Miloša” nadigrao poznatog košarkaša Vladu Divca, jer je ubedio akcionare ove punionice vode da baš kod njihovog brokera deponuju akcije. Tu transakciju „vodio” je biznismen Milan Beko, koji je inače član upravnog odbora „Dunav hrana grupe”. Novi vlasnici aranđelovačke punioce vode kasnije su se vajkali da su „Knjaza” preplatili, jer su malim akcionarima morali da plate 200 miliona evra i da im je toliki trošak kasnije kvario bilanse. Sve ostale kompanije koje su kupili dobro su poslovale, a samo je „Knjaz” opterećivala početno plaćena visoka cena. Upravo su kupovinu „Knjaza” navodili kao razlog što ne mogu celu grupu kompanija da preprodaju, odnosno da nađu novog gazdu.

Podsećanja radi u proleće 2012. godine „Imlek” je saopštio da dve mlekare prodaje holandskoj „Kampini”, ali su ubrzo rekli da od posla nema ništa, jer se nisu sporazumeli oko svih detalja. Posle mlekara usledila je i kupovina jednog od najboljih konditorskih brendova, požarevačkog „Bambija” i još jedne fabrike u Banatu.

Marijana Avakumović
Izvor: Politika


GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

MMS o PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari