Balkanski koncepti - XI Festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Balkanski koncepti - XI Festival kamernih horova i vokalnih ansambala

Kragujevac će od 16. do 21. avgusta biti domaćin XI Međunarodnog festivala kamernih horova i vokalnih ansambala, koji se bijenalno, u neparnim godinama, organizuje u našem gradu. Ove godine učestvuje sedam horova. Pored domaćina Gradskog kamernog hora "Liceum", iz Srbije je i Ars vocalis – hor iz Beograda, dok gosti dolaze iz Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije i Slovenije.

Organizator Festivala je Muzički centar, a pokrovitelj grad Kragujevac, koji je bez obzira na tešku finansijsku situaciju iznašao mogućnosti za održavanje Festivala koji to zaslužuje kako značajem tako i tradicijom, rekao je Boris Kovačević član Gradskog veća za vanprivredu.

- Naš cilj je da ovakvim razmenama i manifestacijama podstičemo širenje prijateljstva i integrišemo Kragujevac u veći krug gradova Evrope. Time ćemo omogućiti našem gradu da se širi i razvija, da upoznajemo druge narode, ali i da Evropa upozna Kragujevac.

Ovogodišnji Festival, prema rečima umetničkog direktora Miloja Nikolića, umesto sedam trajaće pet dana, što je solidan okvir i neće osiromašiti sadržaj. Programski gledano, Festival je okrenut onome što je izvođačima najbliže, a reč je o prezentaciji horske muzike iz zemalja iz kojih dolaze. Turska će se, recimo, predstaviti programom pod nazivom "Zvuci Anadolije", a Grčka – "Pravoslavnom i tradicionalnom grčkom horskom muzikom".

Ceremonija svečanog otvaranja prvi put biće priređena u Kneževom arsenalu (nedelja, 20:30), a zatim u Muzeju Stara livnica sledi zajednički koncert Gradskog kamernog hora "Liceum" i Muškog kamernog hora, koji će u programu posvećenom stogodišnjici Velikog rata izvesti Opelo Stevana Hristića i Solunske pesme.

Koncerti će biti održavani u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije i Galeriji Narodnog muzeja, a završni koncert biće priređen, po tradiciji, u holu Druge gimnazije. I ove godine, u okviru saradnje dva festivala i dva grada, u okviru smotre “Mermer i zvuci“ svi horovi održaće svoje koncerte i u Aranđelovcu.

PROPOZICIJE FESTIVALA 

PRILOG RTKMEĐUNARODNI FESTIVAL SAJT 
MUZIČKI CENTAR SAJT, FB PROFIL


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari