Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

31.08.2015

Biblioteka: Izložba ’Evo mene, eto vas’

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Izložba Istorijskog arhiva Šumadije "Evo mene, eto vas" otvorena je u ponedeljak 31. avgusta u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Upriličena je povodom 200. godišnjice od završetka Drugog srpskog ustanka, traje do 9. septembra, a realizuje se pod pokrtoviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje.

Autori su Nenad Karamijalković i Slavko Stepanović.

Uoči otvaranja, Biblioteka je podsetila kako je počelo:

Miloš je u Crnući, gde se okupilo dosta ljudi, ušao u svoj vajat, obukao najsvečanije odelo, uzeo zastavu i izašao sa rečima: "Evo mene, eto vas – rat Turcima!"

Zahvaljujući mudroj Miloševoj diplomatiji i pokazivanju snage srpskog naroda u pravom trenutku - srpsko pitanje konačno je rešeno 15 godina nakon početka ustanka: doneta su dva Hatišerifa, prvi 1830. i drugi 1833. – i upravo njima je potvrđeno samoupravno pravo kneževine Srbije. Kragujevac je postao prestonica i mesto procvata srpske države i kulture.

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA

PRILOG RTKKATALOG IZLOŽBE

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar