Biblioteka: Spomenica srpskog vojnog vazduhoplovstva Miodraga P. Tomića

Biblioteka: Spomenica srpskog vojnog vazduhoplovstva Miodraga P. Tomića

Spomenica srpskog vojnog vazduhoplovstva Miodraga P. Tomića biće predstavljena u Narodnoj biblioteci u četvrtak 5. novembra od 18 časova.

O Spomenici će govoriti Aleksandar M. Ognjević, autor, Predrag Ilić, predsednik Udruženja istoričara Šumadije i Veljko Leković, istoričar vazduhoplovstva.

Skoro da ne postoji knjiga koja ima za temu srpsko vazduhoplovstvo u Prvom svetskom ratu a da se u njoj ne spominje Miodrag P. Tomić, jedna od najznačajnijih figura od osnivanja srpske vojne avijatike. Tomić je bio među prvih šest pilota koji su završili pilotsku obuku u Francuskoj, imao je dugu i uspešnu letačku i komandantsku karijeru…

Pukovnik Miodrag P. Tomić, jedan od šestorice prvih srpskih pilota, nesumnjivo najuspešniji od njih, imao je dugu pilotsku, vazduhoplovnu, oficirsku i komandantsku karijeru. Veliki rat je završio kao najiskusniji srpski pilot u činu poručnika, sa tri vazdušne pobede, od kojih dve nepriznate. U službi Vazduhoplovstva vojske Kraljevine Jugoslavije, ostao je do Aprilskog rata 1941. Bio je na raznim dužnostima. Leteo je aktivno na svim tipovima aviona korišćenim do sredine tridesetih godina. Od 1939. godine bio je i ađutant Kralja Petra II Karađorđevića. U Aprilskom ratu je zarobljen i odveden u nemački logor. Posle rata nije želeo da se vrati u Jugoslaviju i, kako mu je supruga bila Amerikanka, emigrirao je u SAD. Umro je 1962. u Čikagu.

Za potrebe promocije "Spomenice srpskog vojnog vazduhoplovstva", Petar Nedeljković je načinio petominutni film izmontiran od fotografija koje prikazuju vojnički put i život počivšeg pukovnika Miodraga P. Tomića.

Pilot Miodrag P. Tomić - ponos sela Stragari

Miodrag P. Tomić (Stragari, 17. maj 1888 - Čikago, 1962) je bio pilot Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Kraljevine Jugoslavije, sa diplomom FAI broj 1.026. Bio je srpski pilot s najvećim brojem vazdušnih pobeda u Prvom svetskom ratu. Pripadao je prvoj prupi od šest pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine.

Rođen 17. maja 1888. godine u Stragarima, varošici na padinama planine Rudnik, u okolini Kragujevca, Topole i Gornjeg Milanovca. Osnovnu školu i nižu gimnaziju je završio u Kragujevcu, a 1905. godine stupio je u podoficirsku školu koju završava s odličnim uspehom.

Posle završene podoficirske škole raspoređen je u pešadiju, a zahvaljujući svom radu, zalaganju u službi, stasu i sportskim aktivnostima, prekomandovan je u Kraljevu gardu.

Završio je prestižnu Bleriovu pilotsku školu u Etampu, u kojoj su pitomci svoja letačka znanja i iskustva sticali na avionima jednosed, pa je proces obuke bio znatno sporiji. Ali, Tomić je sve elemente obuke savladao uspešno i već 1. oktobra 1912. godine, dobio diplomu pilota. Posle završene pilotske škole, prekomandovan je u Niš, gde je formiran prvi aerodrom i prva vazduhoplovna jedinica u Srbiji.

Prvi borbeni let obavio je kod Skadra u Prvom balkanskom ratu, a učestvovao je u ratnim operacijama u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, u kome je na zapadnom frontu oborio jedan njemački avion i tri neprijateljska aviona na Solunskom frontu. Sa ovim brojem oborenih neprijateljskih aviona, bio je srpski pilot s najviše oborenih aviona u Prvom svetskom ratu.

U decembru 1915. i januaru 1916. godine izveo je desetak letova u vrlo složenim meteorološkim uslovima, prevozio ranjenike i bolesne, državnu blagajnu, arhivu i poštu. Prilikom leta 23. januara iznad grada Lješa vetar je uništio njegov avion.

Tokom Prvog svetskog rata bio je pilot i na Zapadnom i na Solunskom frontu. Sa svojim avionom Spad učestvovao je u proboju Solunskog fronta i nakon oslobođenja domovine preletio u Novi Sad.

Tomić je jedini od prvih šest naših pilota koji je ostao na dužnosti u vazduhoplovstvu do Aprilskog rata 1941. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata bio je u zarobljeništvu, a potom je otišao u SAD. Umro je u Čikagu 1962. godine.

Pilotsku karijeru je završio s činom pukovnika.

Slavica Jovanović, turistički vodič
Turistički informativni centar GTO Kragujevac

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


APEL ZA NEDIN OPORAVAK I BOLJU BUDUĆNOST


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari