Đurđevdan 2016

Đurđevdan 2016

Revija pozorišta iz Srbije “Joakimovi dani“ posvećena domaćem piscu i ove godine deo je Đurđevdanskih svečanosti i biće održana od 4. do 9. maja u Knjaževsko-srpskom teatru. Publici u Kragujevcu, kako je danas saopšteno na konferenciji za medije, predstaviće se pozorišta iz Leskovca i Lazarevca, Kraljeva, Užica, Vršca i Kragujevca.

Nacionalni značaj ove manifestacije, istakao je direktor Тeatra Vojo Lučić, uveličaće pozоrišta van Beograda koja su ujedno i naši prijatelji sa kojima nas veže dugotrajna i bogata saradnja. Na repertoaru su:

  • Sreda 4. maj - ČARUGA Radoslava Pavlovića, NP Leskovac/Puls teatar
  • Četvrtak, 5. maj - PROFESIONALAC Dušana Kovačevića, Kraljevačko pozorište
  • Petak, 6. maj - BAŠTA SLJEZOVE BOJE Branka Ćopića, Knjaževsko-srpski teatar
  • Subota, 7. maj - ODUMIRANJE MEĐEDA Branka Ćopića, Narodno pozorište Užice
  • Nedelja, 8. maj - ZLA ŽENA Jovana Sterije Popovića, Narodno pozorište Sterija Vršac
Sve predstave počinju u 20 časova.

Zanimljive same po sebi ove predstave, prema rečima dramaturga Marije Soldatović, donose bogatstvo inscenacije i glume, nude deo naše svakodnevice, naših naravi, zavrzlama, političkih i nacionalnih problema.

Pored "Joakimovih dana", u Pozorištu za decu 4. i 5. maja od 16 časova biće održane prve dečije igrarije pod nazivom "Deca su narod poseban", zatim Đurđevdanski pesnički susreti od 18 časova, dok će u Galeriji Narodne biblioteke "Vuk Karadžić" od 4. do 9. maja biti priređena izložba ilustracija iz knjige "Vladari Srbije" autora Boleta Miloradovića.

U četvrtak 5. maja (10 časova) u hotelu "Kragujevac" biće otvorena dvodnevna izložba rukotvorina "Svet igre i mašte", a na Trgu kod Krsta u organizaciji Centra za negovanje tradicionalne kulture "Abrašević" od 17 časova biće priređen Đurđevdanski folklorni maraton na kome će nastupiti kulturno-umetnička društva iz zemlje i inostranstva.

Istog dana, u 20 časova u Pozorištu za decu biće održano XIII Interanacionalno takmičenje akordeonista.

U petak 6. maja od 11 časova na programu je pored ostalog Đurđevdanski karneval kao i izbor najlepših maski. U večernjim satima na Đačkom trgu u 20 časova biće priređen koncert Simfonijskog orkestra u osnivanju - učestvuju profesori i učenici Muzičke škole i Filuma, kao i mnogi akademski muzičari grada. Na trgu kod Krsta od 21 čas nastupiće bendovi Neverne bebe i The Artist. Vatromet sa zgrade Uprave grada planiran je u 21 čas i 30 minuta.

Izvor: Kragujevac.rs, PPNS

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari