In memoriam: Bratislav Slavković Keša (1945-2021)

In memoriam: Bratislav Slavković Keša (1945-2021)

Danas je u Gerontološkom centru u Kragujevcu, posle kraće bolesti, u 76. godini preminuo glumac Bratislav Slavković Keša.

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih kragujevačkih glumaca skoro čitavu karijeru proveo je u svom rodnom gradu i kao član ansambla Teatra, nekada "Joakim Vujić", potom Knjaževsko-srpskog, a četiri godine je bio i član Narodnog pozorišta u Titogradu (danas Podgorici).

U mladosti se uspešno bavio i sportom, igrao је fudbal za podmladak FK "Radničkog".

Sa pozorištem je nastavio saradnju igrajući u predstavama i kada je otišao u penziji.

Aktivno je sve do pandemije snimao za domaću televizijsku i serijsku produkciju. Poznati boem bio je decenijama simbol urbanog Kragujevca. 

Preminuo Bratislav Slavković Keša (1945-2021)

Z. Mišić


BIOGRAFIJA

Bratislav Slavković Keša

Rođen 6. decembra 1945. godine u Kragujevcu, gde završava srednju školu. Profesionalno se bavi glumom od 1970. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici.

Značajnije uloge u tom pozorištu: Džon (Šon O Kejsi Jukana i pauk), Tom (Tenesi Vilijams Staklena menažerija), Omer (Miroslav Belović Omer i Merima). U Podgorici na TV Crne Gore vodi stalnu emisiju Zrno po zrno kulture, a 1974. se vraća u Kragujevac u Teatar Joakim Vujić.

Značajnije uloge: Kočkarjov (N. Gogolj Ženidba), Čapajev (S. Selenić Ruženje naroda), Ninko Belotić (Duško Kovačević Sv. Georgije ubija aždahu), Kuzman (Jug Radivojević Golubnjača), Otac Lavrentije (V. Šekspir Romeo i Julija).

Odigrao je preko 200 premijera, snimao serije: Srećni ljudi Siniše Pavića, Put Karađorđa, O Vladiki Velimiroviću, Moj rođak sa sela. Snimio je film Žestoke godine J. Kostića, koprodukcija Jugoslavije i ondašnjeg SSSR-a. Sa monodramom Odbrana i poslednji dani Borislava Pekića učestvovao je na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Dobitnik je tri Godišnje nagrade Teatra Joakim Vujić, nagrade za ostvarene uloge Kočkarjova u Ženidbi i Ujka Vanča u predstavi Moj tata socijalistički kulak, nagradu grada Banja Luke za ulogu Čapajeva u predstavi Ruženje naroda, dodeljeno mu je Počasno pismo Velikog građanina grada Kragujevca 2009. godine.

Foto: Knjaževsko-srpski teatar
Izvori: DanasKnjaževsko-srpski teatar

SNIMAK PREDSTAVE: GOLUBNJAČA (1990)Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari