In memoriam: Slavica Radulović, 6. 8. 1964. - 24. 4. 2021.

In memoriam: Slavica Radulović, 6. 8. 1964. - 24. 4. 2021.

Glumica Slavica Radulović, dugogodišnja članica ansambla Knjaževsko-srpskog teatra, preminula je 24. aprila u 57. godini u Novom Sadu.

Rođena je 6. avgusta 1964. godine u Kumanu kod Novog Bečeja. Na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu 1987. godine diplomirala je glumu u klasi profesora Petra Banićevića.

Prvi stalni glumački angažman imala je u Kazalištu „Marin Držić“ u Dubrovniku, potom u Narodnom pozorištu u Nišu, a od 1990. godine je članica ansambla Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Na sceni kragujevačkog teatra odigrala je više od trideset uloga. Debitovala je u predstavi „1968“, a među najznačajnije i najzapaženije ubrajaju se uloge Juce u predstavi „Kir Janja“, Regane u „Kralju Liru“, Lepe Kate u „Ružičnjaku“, Mare Petrović u „Briši od svoje žene“, Gledis u „Briši od svoga muža“, Malvine u „La Pejruzu“, kao i uloga Kraljice Natalije u predstavi „Zeleni zraci“.

Na sceni kragujevačkog teatra režirala je predstave „Guska na mesecu“ Stevana Pešića i monodramu „Dezmond“ Džona Mortimera.

Za svoj umetnički rad višestruko je nagrađivana. Za ulogu Milice u predstavi „Mala“ u izvođenju niškog Narodnog pozorišta dobila je Nagradu za glumicu večeri i Nagradu za najboljeg mladog glumca na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Šapcu 1990. godine. Za ulogu Malvine u predstavi „La Pejruz“ dobila je Nagradu za glumca večeri i Nagradu „Mila Stojadinović“ za najbolju žensku ulogu na Pozorišnim susretima „Joakim Vujić“ u Nišu 1998. godine, a naredne 1999. godine dobila je godišnju nagradu Knjaževsko-srpskog teatra.

Na poziv Predsednika države Litvanije i Svetskog udruženja esperantista iz Roterdama, kao jedini predstavnik svoje zemlje na Svetskom kongresu esperantista u Vilnjusu u Litvaniji 2005. godine odigrala je predstavu „Kako ubiti svoju suprugu“ (na esperantu).

Ostvarila je uloge u TV serijama „Srećni ljudi“, „Selo gori a baba se češlja“ i „Moj rođak sa sela“.
Vreme i mesto sahrane, kao i vreme održavanja komemoracije u Knjaževsko-srpskom teatru biće naknadno objavljeni.

Sahrana glumice Slavice Radulović biće u sredu 28. aprila u 15 sati na Novom groblju u Novom Sadu, a komemoracija je u četvrtak 29. aprila u 11 sati u Knjaževsko-srpskom teatru. 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari