Internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ - Kragujevac, 15-17. jun 2021.

Internacionalni festival ’Isidora Žebeljan’ - Kragujevac, 15-17. jun 2021.

Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" biće održan od 15. do 17. juna u Kragujevcu, saopštio je organizator Festivala, Muzička omladina Kragujevac.

Program Festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će izvesti dela Isidore Žebeljan, pisana za pozorišne predstave stranih i domaćih produkcija, za koja je višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Justat nagrade za scensku muziku, okrugli sto uz projekciju opere "Dve glave i devojka". To je prva i jedina srpska opera koja je premijeru u inostranstvu imala na srpskom jeziku. Na zatvaranju Festivala nastupiće orkestar sa solistima, uz istaknutog dirigenta Premila Petrovića koji već duže vreme živi u Berlinu i nastupa na najznačajnijim festivalima širom sveta.

VIDEO: Pozorišna muzika Isidore Žebeljan - Studio 6 (1:06:34)



Pored toga, na otvaranju Festivala 15. juna biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će dodeliti predsednik međunarodnog žirija Ivo Josipović.

Učešće na Festivalu su do sada potvrdile brojne ličnosti iz sveta umetnosti: Ivo Josipović, Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Premil Petrović, Boris Liješević, Aneta Ilić, Borislav Čičovački.

Značajn osnivanja ovakve manifestacije, posvećene Isidori Žebeljan, jednoj od naših najznačajnijih i u svetu najizvođenijih kompozitora, do sada su prepoznali i podržali Grad Kragujevac, nacionalna platforma "Srbija stvara", SOKOJ, muzička kompanija "Maskom" i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Ova manifestacija jedna je od 57 projekata i manifestacija u kulturi koje finansira Grad Kragujevca, nakon predloga stručne komisije o raspodeli 16,5 miliona dinara iz budžeta. 

Isidora Žebeljan (Beograd, 27. septembar 1967 — Beograd 29. septembar 2020) bila je istaknuta srpska kompozitorka mlađe generacije i redovna članica SANU. Osnovne i poslediplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti kod Vlastimira Trajkovića. Od 2002. godine je na istom fakultetu radila kao profesor kompozicije na Katedri za kompoziciju. Preminula je 29. septembra 2020. u Beogradu.

SANU: BIOGRAFIJA

Tv-Lica: In memoriam, Isidora Žebeljan (43:53)

ARHIVA PPNS

KRAGUJEVAC RASPODELJUJE 16,5 MILIONA ZA 57 PROJEKATA I MANIFESTACIJA U KULTURI
 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html