Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

14.11.2014

Izložba Žolta Kovača u SKC

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html https://www.peticije.online/271270

Izložba "Upotreba slike" Žolta Kovača biće otvorena u Kontakt galeriji Studenstkog kulturnog centra u četvrtak 20. novembar u 20 časova.

Kovač je rođen u Pančevu 1975. godine. Po svršetku Matematičke gimnazije u Beogradu 1994. godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, na kom i magistrira 2002. godine. Od 2000. do 2002. pohađao je Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost u Beogradu. Doktorske umetničke studije na Fakultetu likovnih umetosti upisuje 2010. godine. Priredio je 18 samostalnih i izlagao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Nemačka, Austrija, Norveška, Poljska, Slovačka, Mađarska, Francuska, Češka, Estonija, Grčka, Rusija, Makedonija). Radi kao predavač u Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika. Suosnivač i urednik online magazina za savremenu umetnost Supervizuelna. Svira bas gitaru u muzičkoj grupi Jarboli. Živi u Beogradu.

Izložba „Upotreba slike“ prikazuje moja iskustva sa slikom tokom proteklih petnaestak godina. Prva interesovanja su išla u pravcu pitanja o prirodi slike, šta je to slika, zašto neko uopšte ima potrebu da slika, kao i o poziciji slikara tj. umetnika. Istraživao sam ova pitanja, međutim, nisam našao zadovoljavajuće odgovore. Zbog toga sam jedno vreme napustio sliku kao medij i radio na drugim poljima. Slici sam se ponovo vratio kasnije, sa novim iskustvom iz drugih medija i sa novim potrebama i pogledom na umetnost. Razmišljao sam o ulozi umetnosti kao i o lokalnom društvenom kontekstu, o kontinuitetu i diskontinuitetu, o tome da je lokalni kontekst jedinstven i da je nemoguće primeniti poglede i shvatanja razvijenijih umetničkih sredina tek tako „od gore“. Zato sam malo po malo, iz serije u seriju slika, polako razrađivao stvar i ponajviše sebi razjašnjavao šta je to slika i na koje načine ona može da se upotrebljava u našoj sredini. Taj proces i dalje traje. Presudno je bilo shvatanje da je umetnost komunikacija, a umetničko delovanje kanal za komunikaciju, da umetnost mora da uključi svest o slanju poruke i svest o publici koja poruku prima, kao i da umetnost ne postoji sama za sebe već da je uvek u odnosu sa društvom u kojem nastaje.

Izložba „Upotreba slike“ obuhvata radove iz četiri serije slika:

Ona je ujedno i kustoski koncept, pri čemu sam ja i kustos i umetnik. Kao kustos ove izložbe pokušavam da tematizujem i promenim poziciju i shvatanje slike, ali i savremene umetnosti u našem društvu u ovom trenutku. Izložba je već održana u Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu i Požegi, s tim da se svaki put izložba ponovo kreira prema postojećem prostoru, pa otud varira broj i izbor izloženih radova.

Sastavni deo izložbe je i razgovor sa publikom i radionica sa učenicima lokalnih škola, jer smatram da nije dovoljno samo prikazati radove, već je potrebno uključiti publiku i ohrabriti je na aktivnije učešće.

Žolt Kovač 

RAZGOVORI: Promena strategija

FB DOGAĐAJ

GALERIJA PPNS

ŽOLT KOVAČ SAJTBLOGFB STRANA
STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar