Klub Vidosav: Ataka na Itaku - Mirko Demić

Klub Vidosav: Ataka na Itaku - Mirko Demić

Zbirka priča "Ataka na Itaku" Mirka Demića biće predstavljena u u klubu "Vidosav" (Botunje) u subotu 14. novembra od 19 časova.

O knjizi će govoriti: književnik Vidosav Stevanović, izdavač Nenad Šaponja i autor Mirko Demić.

Odlomke iz ove zbirke priča čitaće Marija Vasiljević, glumica Knjaževačko-srpskog teatra.

O knjizi

Ukupan skor svakog rata izražava se 0:0. Pobednicima pripada velika nula. Poraženima ona mala. One dve tačke između tih nula – moje su slepe oči! – podrazumeva neko od brojnih narativnih lica ove knjige, zamišljene kao savremeni pandan Krležinog "Hrvatskog boga Marsa", koji u konkretnom slučaju obrađuje na različite načine stvarnost nedavnog rata u Hrvatskoj i predstavlja deo zamišenog autorovog petoknjižja o sudbini Srba iz Hrvatske, od kojih su do sad štampana tri ("Molski akordi", "Trezvenjaci na pijanoj lađi" i "Po(v)ratnički rekvijem").

Parodična i burleskna, ova proza donosi antimilarizam bez tendencije, baca novo svetlo na rivalstvo Komšilije i Susjedstana, priča o Zaumlju i Zaumljanima, kao posledicama i žrtvama megalomanije svake vrste.

Istovremeno, u ovoj knjizi traje i stalan dijalog sa antiratnom literaturom, kako našom tako i svetskom. Srešćemo istorijske ličnosti, antiratne pisce (poput Hašeka i Birsa), ali i njihove junake (Švejka, jednogodišnjeg dobrovoljca Mareka, ili poručnika Jugovića). Nastavlja se dijalog sa Krležinom literaturom, započet u Demićevom romanu "Trezvenjaci na pijanoj lađi".

Knjigu "Ataka na Itaku" sačinjavaju pet dužih pripovedaka ("Ataka na Itaku", "(B)rat naš nasušni", "Presretnute depeše Ambrozija Hapsanž-Birsa", "Švejk na odsustvu", "Susjedstansko-komšilijski gambit") uokvirenih prološkom i epiloškom pričom. Naslovna pripovetka "Ataka na Itaku" opisuje "junaštva" legendarnog mitskog junaka Odiseja, iz usta dva sporedna junaka "Odiseje" – svirača Femija i psa Argusa. Njihova priča se razlikuje od one zvanične, nalikujući na istoriju autodestrukcije, što svaki rat u svojoj suštini i jeste.

Pripovetke knjige "Ataka na Itaku" iako tematizuju poslednje ratove u našem okruženju, govore suvereno i o bivšim i budućim ratovima, bilo gde da se vode. U podnaslovu su označene Špenglerovom sintagmom, kao – "komedije burleskne besmislenosti", nagoveštavajući neobične zgode i neočekivane obrte, one u stvari nagoveštavaju štošta od onoga što se odvija iznad i ispod onoga što je ratna pojavnost.

O autoru

Mirko Demić (1964) spada u najznačajnije savremene srpske pisce srednje generacije. Do sada je objavio osam proznih knjiga, zbirki pripovedaka i romana, nagrađivan je važnim književnim nagradama, poput Andrićeve i nagrade "Dejan Medaković".

Napomena organizatora

Dolazak na promociju moguć je i posebnom autobuskom linijom Vulović transporta. Polazak iz Kragujevca je u 18:15 sa stajališta u Lepeničkom bulevaru, preko puta Hotela Kragujevac u smeru prema Batočini. Povratak je u 21 čas. Cena povratne karte je 100 dinara.

PPNS/AUTORI I IZDANJA KRAGUJEVCA
MIRKO DEMIĆ - ATAKA NA ITAKU 

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA 
KLUB VIDOSAV SAJT

PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari