Prvi Prvi na Skali
 • Advertisement

 
 

Događaji

13.06.2015

Knjaževsko-srpski teatar: Čovek, zver i vrlina

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

Predstava italijanskog nobelovca i jednog od najpoznatijih dramskih pisaca prve polovine 20. veka Luiđija Pirandela "Čovek, zver i vrlina", koju je režirao Marko Misirača, biće izvedena na sceni "Joakim Vujić" Knjaževsko-srpskog teatara u nedelju 14. juna od 20 časova.

- Pirandelov komad "Čovek, zver i vrlina" samo na prvi pogled blistava komedija sa vodviljskim situacijama i korenima u komediji del arte, zapravo otvara mnogo više pitanja i nudi mnogo više slojeva nego što se čini na prvi pogled. Nastao u osvit fašističkog pokreta u Italiji 1919. godine, u isto vreme veoma duhovit i veoma ozbiljan komad, varira večno pitanje ovog autora – tragični imanentni sukob između "života koji se stalno kreće i forme koja ga zaustavlja i nepromenljivo određuje", smatra reditelj Misirača.

U svojoj rediteljskoj eksplikaciji u programu predstave Misirača je još dodao:

- Neka od mogućih žanrovskih definicija naše predstave bila bi tragična komedija ili komedija mračnih tonova. Tema predstave koju smo želeli da izmestimo u prvi plan je fenomen licemerja kao jednog od osnovnih načela čoveka ove civilizacije. Postavlja se pitanje: da li je uopšte moguće funkcionisati unutar društvenog poretka ovog vremena a ne biti licemer ili hipokrit? Laganje ili samozavaravanje sebe kao i laganje drugih postao je, reklo bi se, jedini način opstanka individue našeg doba. Ovo pitanje indirektno postavlja protagonista ovog komada, tragični i ’providni’ profesor Paolino do kraja komada ne uviđa koliko je i sam postao deo te malograđanske mašinerije. Pirandelo se smeje malograđaninu čas jetko, čas blagonaklono ali istovremeno shvata tragiku njegove situacije.

Uloge:

 • Providni gospodin Paolino, privatni profesor – Miloš Krstović
 • Kapetan Perela – Miodrag Pejković
 • Vrla gospođa Perela, njegova supruga – Isidora Rajković
 • Gospodin Toto, apotekar, njegov brat – Milić Jovanović
 • Rozarija, guvernanta gospodina Paolina – Vladanka Pavlović
 • Điljo, učenik – Čedomir Štajn
 • Beli, učenik – Nenad Vulević
 • Nono, dečak od 11 godina, sin Perelinih – Nikola Pejković
 • Gracija, služavka u kući Perela – Slavica Radulović
 • Jedan mornar – Dušan Stanikić

Premijera ove apologije u tri čina izvedena je 30. maja 2013. godine.

REPERTOAR ZA JUN

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

Print Friendly and PDF

Komentara (0)



Dodaj komentar