Muzej 21. oktobar: Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama

Muzej 21. oktobar: Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama

"Ne vidi se krst ni ploča, zalud oko traži groba..."

J. J. Zmaj

"Najveću uvredu činimo mrtvima time što iz osećanja obaveze ulažemo napor da ih se sećamo. Pravo sećanje ne zasniva se na tome da nadvladamo slabo pamćenje, već da doživimo stvarnost na pravi način. Ako pomisao na mrtve ne donosi ništa plodonosno, pustite je da zamre u vidu spomenika ili venaca – i tako je beskorisna."

Mejbel Dirmer (Mabel Dearmer), Karnarvon, Vels 1872 – Kragujevac 1915.

Posvećeno srpskom vojniku

Dokumentarna izložba autora Nenada Karamijalkovića "Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama" biće otvorena u Muzeju "21.oktobar" u petak 7. maja u 18 časova. Na izložbi će biti promovisano reizdanje istoimene monografije.

U svojstvu jednog od recenzenata monografije govoriće istoričar Dejan Ristić. Recenzenti su takođe Andreas Rot i Predrag Ilić.

Izložba je otvorena za javnost od 8. maja do 7. juna, a deo je programa "Đurđevdanske svečanosti". Zbog važećih protivepidemijskih mera, otvaranje izložbe i promocija 7. maja realizuje se samo za ograničen broj ljudi.

Dokumentarna izložba nastala je kao rezultat višegodišnjeg istraživanja autora i prikazuje najbitnije činjenice, fotografije i dokumenta do kojih je autor došao prilikom istraživanja.

Izložbu prati i novo izdanje istoimene monografije, koje je u odnosu na prvo, dopunjeno novim činjenicama, fotografijama i značajnim spiskom vojnika sahranjenim na vojničkom groblju, takođe kao dodatak već prikupljenim podacima.

Podsećamo, prvo izdanje ove monografije predstavljeno je na samom Vojničkom groblju prošlog septembra.

Sačuvani nadgrobni spomenici na Starom vojničkom groblju u Šumaricama (iz vremena Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije), zajedno sa monumentalnim spomenikom kamenog lava na istoj lokaciji, decenijama izazivaju znatiželju prolaznika, istakli su organizatori.

Kada je groblje formirano, kojih je dimenzija bilo, koliko vojnika je sahranjeno na njemu, da li je (i zašto) uništeno nakon Drugog svetskog rata... - samo su neka od pitanja na koje je Karamijalković pružio odgovor u monografiji o ovom vrednom sepulkralnom prostoru.

Karamijalković za naš portal tada otkrio jedan podatak: ova knjiga dokazuje da je Vojničko groblje u Šumaricama najstarije i najveće vojničko groblje stalnog karaktera na teritoriji današnje Republike Srbije.

Слика може припадати споменик и напољу

O autoru

Nenad Karamijalković rođen je 1979. u Kragujevcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odeljenju za etnologiju i antropologiju. Tokom rada u kragujevačkim ustanovama kulture (2012-2020) stekao je tri stručna zvanja – arhiviste, konzervatora i kustosa; i jedina je osoba u Srbiji koja ima tri zvanja iz oblasti zaštite kulturnih dobara. Predsednik je udruženja srpsko-češkog prijateljstva „Česi Šumadije”, kao i član Etnološko-antropološkog društva Srbije, Društva konzervatora Srbije, Društva istoričara Šumadije, saradnik Matice srpske na izradi Srpskog biografskog rečnika itd. Autor je i koautor dvadesetak stručnih radova – monografija, dokumentarnih izložbi i naučnih članaka. Trenutno radi kao zamenik direktora Muzeja „21. oktobar” i Spomen-parka „Kragujevački oktobar“ u Kragujevcu.

 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari